Datateknik AKP ile büyüyor

Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding bünyesinde faaliyet gösteren Datateknik'in, AKP dönemindeki yükselişi sürüyor. AKP iktidarından önce orta ölçekli bir şirketken, bilişim sektöründe aldığı ihalelerle şimdi ilk 500'ün orta sıralarında...

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ortakları arasında yer aldığı Ülker'in çatı şirketi Yıldız Holding'in "bilişim" sektöründeki amiral gemisi Datateknik, girdiği kamu ihalelerini kaçırmıyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aldığı ihalelerle büyüyen Datateknik, AKP iktidarından önce orta ölçekli bir şirketken, bugün faaliyet gösterdiği sektörün yüzde 15'ini elinde tutuyor ve 2012 yılında Türkiye'de üretilen her dört bilgisayardan birini üretme hedefine sahip. Tabii, AKP 2012 yılına kadar iktidarda kalırsa...

Kriz dinlemiyorlar
Üretim, dağıtım, telekomünikasyon, perakende, sistem entegrasyonu ve yazılım gibi alanlarda faaliyet gösteren Yıldız Holding, 2007 yılı sonunda, bilişim alanında Holding'den bağımsız çalışan tüm şirketlerini, "Yıldız Bilişim Grubu" çatısı altında topladı. Buna göre 13 bilişim şirketi, grup içi birleşmelerle yeniden yapılandırıldı. Mersa Sistem, Datateknik, Medyasoft ve Global İletişim'den oluşan Bilişim Grubu ile Yıldız Holding, Türkiye pazarında tekel olma iddiasında.

Toplam 300 çalışanı bulunan Datateknik, sektörde üretimini de yaptığı Exper marka bilgisayarlarla biliniyor ve Yıldız Holding'in bilişim grubunun tek başına yüzde 40'ını kapsıyor. Donanım, sistem bütünleştirme, ICT müteahhitliği, IT donanımı, yazılım, danışmanlık (ERP projeleri), mobil çözümler, teknik destek ve dış kaynak kullanım (Outsourcing) hizmetleri, Broadcasting ve akıllı kart çözümleri (GPP) de hizmet verdiği alanlar. Yıl sonuna kadar 280 bin bilgisayar satışı hedefleyen Datateknik, 400 milyon dolar ciro öngörüyor. Geçen yıl bu rakam 160 milyon dolardı.

Kamu ihalelerini seviyorlar
Datateknik, girdiği kamu ihalelerinin neredeyse tamamını alıyor. 2005'te Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı bilgisayarlı eğitim kampanyasında aktif rol oynayan Datateknik, en çok "teknoloji sınıfı" kuran şirket oldu. Yurt genelinde toplam 14 bin 500 okula teknoloji sınıfı kurulmuştu. Yine 2005 yılında MEB'in başlattığı ve 650 binden fazla öğretmene diz üstü bilgisayar satışını hedefleyen ''Dünya Öğretmenin Parmakları Ucunda Kampanyası''nı kazanan konsorsiyumun içinde de Ülker'e ait Datateknik vardı. MEB, açtığı ihalede son dakika değişikliği yaparak, kazanan firmalara, bilgisayarların, Türkiye'de yaygın olarak Q klavye kullanılmasına karşın F klavyeli olması koşulunu getirdi. İhale şartnamesine F klavye koşulunu açıkça yazmayan bakanlığın, yüklenici firmalara uyarıda bulunarak, verilecek dizüstü bilgisayarların F klavye olmasını istemesi, bazı tartışmaları da beraberinde getirmiş, bunun "ihalede usulsüzlük" olduğu iddia edilmişti.

Geçen hafta ilköğretim öğrencilerine yönelik dizüstü bilgisayarını piyasaya sunan Datateknik 14 bin 500 okula da yazıcı kuruyor. Dün kamuoyuna yansıtılan bilgiye göre, MEB, Türkiye'deki 14 bin 538 ilk ve orta dereceli okulda kurulan "teknoloji sınıfları"na yazıcı koyma kararı aldı. Bu çerçevede, ihaleyi kazanan Japon Oki markası, B400 serisine ait siyah beyaz yazıcıları okullara yerleştirmeye başladı. Oki'nin Türkiye'deki çözüm ortağı Datateknik.

Referanslar 2002 öncesi ama asıl ihaleler daha sonra
Sitede, şirketin referansları arasında birçok kamu kuruluşunun adı geçiyor: AKP'li Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Belbi Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Meteoroloji İşleri, Ege Üniversitesi, İstanbul Ulaşım, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, İDO, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İGDAŞ, İsbak, İSKİ, İspark İstanbul Otopark İşletmeleri, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, İzmirgaz, İzmit Gaz Dağitim, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Marmara Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, PTT, Sağlık Bakanlığı, TBMM, TC Devlet Demiryolları, TC Ziraat Bankasi, TRT, TTNET, TUİK, TÜPRAŞ, Türk Telekom, Ulaştırma Bakanlığı, Ümraniye Belediyesi, Yıldız Teknik Üniversitesi.

Referansların ilginç olan yanı ise şirketlere ait mektupların 2002 yılından öncesine ait olması... Datateknik iş dünyasında kendisine dezavantaj yaratacağını bildiği halde, 2002'den yani AKP iktidarından sonraki kamu referanslarının mektuplarını resmi sitesine koymayı tercih etmiyor.

Kamu ihalelerinden büyük gelir
Resmi sitesinde referans olarak yer almasa da, Datateknik'in kazandığı ihalelerden biri de Adalet Bakanlığı'nın 20 milyon YTL'lik teknik donanım alımıydı. Ayrıca Adalet Bakanlığı'nın UYA kapsamında 'mahkeme kalemleri'ne dağıtılmak üzere 10 bin masa üzeri bilgisayar, hakim ve savcılara verilmek üzere 8 bin dizüstü bilgisayar temini işini de üstlendiği iddialar arasında yer aldı.

Datateknik'in aldığı kamu ihalelerinden bir diğeri, Türk Telekom'a ADLS kurulumu ve servis desteği ihalesiydi.Öğretmenlere dizüstü bilgisayar ihalesine başka firmaların da katılması nedeniyle elde kalan bilgisayarların, değerinin yüzde 35 üstünde bir fiyattan, o dönem devlet kuruluşu olan Türk Telekom'a satıldığı iddia edildi.

Datateknik'in usulsüzlük iddialarına adının karıştığı bir konu da, 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın "okullara internet ulaştırma" kampanyası oldu. İhaleyi alan elbette Datateknik'ten başkası değildi. Üstelik ADSL modem sağlamaya hak kazanan firmanın bu kez modemleri değerinin yüzde 50 kadar fazlası fiyattan sattığı söylendi.

PTT Genel Müdürlüğü, otomosyon için 3 bin, büro için de bin olmak üzere toplam 4 bin adet bilgisayar alımı ihalesi açtı. Kazanan yine Datateknik'ti. PTT, bu bilgisayarlar karşılığında Datateknik'e yaklaşık olarak 4,5 milyon YTL ödedi.

Mobese Datateknik'ten sorulur
Datateknik'in bir diğer faaliyet kolu olan Mobese sistemlerinde de devlete hizmet sattığı görülüyor. Şirket, Yozgat ve Tekirdağ'da açılan Mobese ihalelerini de kazandı.

AKP ile büyüdü
Kamu ihaleleriyle güçlenen firma, 2005 yılında Türkiye'nin en hızlı büyüyen 21. bilişim şirketi oldu. İSO verilerine göre AKP iktidarının ilk yılı olan 2002'de Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında 42 milyon YTL'lik net satış geliriyle 475'inci olan firma, 2007 yılında 190 milyon cirosuyla 254'üncü sıraya yükseldi. Datateknik, AKP öncesi dönemde, yani 2001 yılında ilk 500 şirket arasında yoktu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün damadı Mehmet Sarımermer, 4 arkadaşıyla birlikte Fenn Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A. Ş. şirketini kurdu. Şirketin diğer ortakları, yüzde 35 payla Ömer Karaca, yüzde 20'şer payla Halil İbrahim Bacacı ve Ahmet Kaymak, yüzde 5 payla da Halit Eyüp Özdemir olarak görünüyor. Fenn A. Ş.'de Mehmet Sarımermer'in ortaklarının başka alanlarda tanıdık simalarla olan iş arkadaşlıkları da dikkat çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın oğlu Hüseyin Ersan Topbaş, 14 Eylül 2004'te kurulan Levent'teki KBT Dış Ticaret Limited Şirketi'nde, Fenn Bilgi'nin hissedarları Halil İbrahim Bacacı ve ve Ahmet Kaymak ile ortak görünüyor.

Ahmet Kaymak ve Halil İbrahim Bacacı, bu yıl 21 Mart'ta kurulan Bakay İç ve Dış Ticaret şirketinde de ortaklar. Bu ikili 21 Şubat 2006'da kurdukları Rika Dış Ticaret adlı şirketi Ahmet Ramazan Erdoğan ve Seda Erdoğan'a devretmiş görünüyorlar. Halil İbrahim Bacacı'nın Necla Bacacı ile 21 Mart 2006'da kurduğu Bros Bilişim'i devrettiği şirket tabii Datateknik'ti.