Çiçek: Azerbaycan'ı üzmeyiz

Bakanlar Kurulu toplantısının gündemi, Türkiye-Ermenistan ve Türkiye-Azerbaycan ilişkileri oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamanın ana gündemi, Türkiye ile Azerbaycan ilişkisi oldu. Çiçek sorulan bir soru üzerine, işsizlik ve istihdam konularının "zaman darlığı nedeniyle" kurulda konuşulamadığını söyledi.

Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerle ilgili son haftalarda yaşanan gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bu ülkelerle ilişkiler üzerine iki haftadır spekülasyon yapıldığını söyleyen Çiçek, "Türkiye bölgesinde komşularıyla her zaman barıştan, huzurdan ve istikrardan yanadır. Bu Türkiye'nin geleneksel dış politikasıdır" dedi. Çiçek açıklamasında, yaşanan gelişmelerin "Kafkasya'da soğuk savaşın devam ettiğini" gösterdiğini söylerken şöyle konuştu: "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde normalleşme sürecinde belli bir aşamaya gelindiği bu süreçte, Azerbaycan'nın milli menfaatlerini hiç sayar mecrada ilerlediği gibi bir izlenim yaratan, yanlış ve spekülatif haberlerden rahatsızlık duyduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum." Ermenistan ile ilişkilerde yaşanan gelişmeleri kastederek, "Türkiye kapalı kapılar ardında Azerbayca'nın menfaatlerini hiçe sayan bir yaklaşımın içinde olmamıştır" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye kendi meselelerinin yanı sıra hem ikili hem uluslararası platformda imkan bulduğu ölçüde Türkiye'nin sorunlarını konuşurken Karabağ sorununu mutlaka gündeme getirmiştir. Burada çözüme ulaşılması için azami gayreti göstermiştir. Aynı coğrafyayı paylaştığımız komşularla mevcut sorunların diyalogla çözülmesi hedeflerimizden biridir. Ermenistan ile ilişkilerimizi normalleştirmedeki hedefimiz budur. Bizim Ermenistan ile ne de başka ülkeyle ilişkilerimizde Azerbaycan'ı üzecek adım atmamız mümkün değildir. Bu böyle bilinmeli ve artık bu kısır tartışmalara bir son verilmeli."

Çiçek'in yaptığı açıklamada sıkça "Türkiye ile Azerbaycan arasında kardeşlik ilişkisi" vurgusu yapması dikkat çekerken, Çiçek bu ilişkinin, "başka ülkelerden farklı olarak, menfaate dayalı bir ilişki olmadığını", "Bir millet, iki devlet" anlayışı çerçevesinde süren bir ilişki olduğunu öne sürdü. Türkiye'nin Karabağ politikası hiçbir şekilde değişmediğini söyleyen Çiçek, "Türkiye, Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçı ve kalıcı bir çözüme kavuşmasını arzu etmektedir. Ermenistanla yürüttüğümüz normalleşme sürecinin Azerbaycan'ın aleyhine bazı fikirlerin dile getirildiğini üzüntü ile müşahade ediyoruz. Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden bölgede kalıcı huzur, ikili ilişki tesis etmek de doğru değildir" dedi. Şu ana kadar, Kafkasya ile ilgili, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan ile ilgili her konuda Azerbaycanlı yetkililere bilgi verildiğini söyleyen Çiçek, "Vermeye de devam ederiz. Sakladığımız bir şey yok. Konu böyle değerlendirilmeli" cevabını verdi" şeklinde konuştu.

İşsizliğe sıra gelmedi!
Bakanlar Kurulu'nda esas itibariyle dış politika konuları üzerinde durulduğunu söyleyen Çiçek, sorulan biri soru üzerine ise, "İşsizlik ve istihdamla ilgili zaman darlığı nedeniyle bugünkü Bakanlar Kuruluna gelmedi daha sonrakilere gelecektir"