'Bu anayasayla istikrar sağlanamaz'

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'de bulunan Ali Babacan, mevcut anayasa ile Türkiye'nin ilelebet devam etmesinin mümkün olmadığını, aksi halde Türkiye'de sık sık yol kazaları olacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için gittiği Brüksel'de, basına açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

NATO toplantısında öncelikli gündem maddelerinin, Gürcistan'da yaşanan çatışmanın ardından Rusya ile ilişkilerle Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliği perspektifinin korunması olduğunu belirten Babacan, toplantının sonuç bildirisi üzerinde NATO üyelerinin henüz uzlaşma sağlayamadığını ve tartışmaların devam ettiğini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin Gürcistan ve Ukrayna'ya ilişkin tutumunun, her iki ülkenin NATO ilişkisini sağlam tutmak ve hatta ileri götürmek olduğunu ifade etti.

Yeni anayasa şart
Ali Babacan, gazetecilerin sivil anayasa çalışmaları konusundaki sorusu üzerine, Türkiye'nin ulusal programına bakıldığında çok kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunun görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'nin çok kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Bu, bir gerçek, bunu kabul etmemiz lazım. Bu anayasa ile Türkiye'nin ilelebet devam etmesi mümkün değil. Ha, devam etmeye çalışırsak da, Türkiye'de sık sık yol kazaları olacaktır, sıkıntılar olacaktır. Arzu ettiğimiz istikrar ortamını, gerçek istikrar ortamını hiçbir zaman yakalayamayız. Bunun için de el birliğiyle toplumun geniş kesimlerinde sağlayacağımız, sağlamaya çalışacağımız mutabakatla hareket etmemiz gerekecektir."

Babacan, Türkiye bir seçim sürecine girdiğinden dolayı, bazı adımların atılmasının güç olabileceğini sözlerine ekledi.