Ankara Ortak Sol Adayı Kaya Güvenç: “Ankara’yı biz kendimiz yöneteceğiz”

Ankara Ortak Sol Adayı Kaya Güvenç, bugün düzenlenen kahvaltı ile basın çalışanlarıyla buluştu. Güvenç 'Ankara'yı biz kendimiz yöneteceğiz' başlık programından söz ettiği konuşmasında, sağa karşı gerçek bir sol seçenek yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Hatice İkinci - soL
ÖDP, Halkevleri, EHP ve TKP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Kaya Güvenç, bugün düzenlediği basın toplantısı ile her dört örgütün ortaklaşa hazırladığı deklerasyonu açıkladı. “Ankara’yı biz kendimiz yöneteceğiz” başlıklı deklarasyonda, “rejimin yeniden yapılandırılmasında Ankara’ya özel bir rol biçildiği” hatırlatılarak, “halkın çıkarları doğrultusunda inisiyatif alma iddiasında olanların, sağ politikalara ve sağ adaylara karşı tutarlı gerçek bir sol duruşu ortaya konmasının zorunluluğu” da vurgulanıyor.

ÖDP adına Yılmaz Eren, Halkevleri’nden Dilşat Aktaş, EHP’den Ayşen Kavas ve TKP adına Metin Uçak’ın katıldığı toplantıda, deklarasyon metnini ortak aday Kaya Güvenç tarafından okudu.

Güvenç, “halkın sorunları değil sermayenin kar sorunlarını çözmek derdinde olanlardan bir beklentilerinin olamayacağını” belirterek başladığı konuşmasını, şöyle sürdürdü:

“Siyasi krizin damgasını vurduğu ve yerel seçimlerin diğer seçimlere doğrudan etki edeceği düşünüldüğünde 30 Mart 2014 seçimleri büyük bir siyasi önem kazanmaktadır. Güncel politikamız AKP’nin geriletilmesidir. Siyasi inisiyatifin sol-sosyalist emek güçlerinin eline geçmesi Haziran isyanıyla birliktetemenni olmaktan çıkmış ve somut bir olasılık haline gelmiştir. Haziran isyanı, toplumda birikmiş olan öfkenin patlaması olarak kalmamış, ayrıca dinci-gerici bloğun çatlamasına da yol açmıştır. Egemen sınıflar içindeki ekonomik ve siyasi çıkar kavgaları gün yüzüne çıkmıştır. Artık ülkemizde dahili bir güç olan emperyalizm yeni arayışlara yönelmiştir. Maalesef bu arayışların sonuçlarından biriyle Ankara’da karşı karşıyayız. Halkımıza ‘alternatif’ diye dayatılan sağ adaylar, solun önünü tamamıyla kapatan karanlık politikaların somut bir örneğidir”.

“YÜZÜNÜ SOLA DÖNEN KİTLELERİN SAĞA ÇEKİLMESİNEDİR İTİRAZIMIZ”
“Haziran isyanı ile yüzünü sola ve isyana dönen kitlelerin sağa çekilmesine, sağ seçeneklere mecbur kılınmasına itiraz etmek için sol bir adayın çıkartıldığını” anlatan Güvenç, şöyle devam etti:

“Kadını,erkeği, genci, yaşlısı , emekçisi, esnafıyla sokağa çıkıpyenilmez görünenleri yenen, bu işbirlikçi ve gerici hükümeti dünyaya rezil eden bizlere büyük bir sorumluluk ve görev düşmektedir. Şimdi devrimci bir müdahalenin zamanı gelmiştir. Rejimin iktidarıyla , muhalefetiyle, yargısıyla , yasamasıylaverili tüm işleyişine itiraz eden bu halk hareketi, temsili demokrasinini krizine sınırsız, yaygın, doğrudan demokrasi istemi-eylemi olarak çeşitli yerelliklerden ve kamusal alanlardan yanıt vermiştir. Söz konusu harekete kendisini sadece sandığa endekslemeyecek siyasi yönelimler kazandıranilecek çeşitli siyasi birliktelikler ve eylemlilikler üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ankara’da bağımsız sol ortak aday çalışması bu çerçevede oluşturduğumuz politikalardan biridir”.

Güvenç, gazetecilerin sorduğu “CHP’nin oylarını bölmekle itham edildikleri” sorusunu ise, “bunu iddia eden partileri açıkça demokrasiye inanmamakla itham ediyorum. Kendi koydukları kurallara dahi tahamülleri yok. Seçmenin iradesini saygıyla karşılamalarını bekliyoruz” diye yanıtladı.