Amerikan barışı için kollar sıvandı

Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyareti sonrası Ermenistan'la ilişkileri geliştiriyor. Azeri kamuoyu ise, tehcir olayları için komisyon kurma ve Karadağ sorunu için üçlü müzakere planlayan Türkiye'ye tepkili.

soL (HABER MERKEZİ) Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırısı sonucu Kafkaslar'daki gerilimle birlikte yakınlaşmaya başlayan Türkiye ve Ermenistan, ikili ilişkilerde bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan futbol maçı için Ermenistan'a gitmesiyle ivme kazanan yakınlaşma, 1915 olaylarını inceleyecek ortak bir komisyon kurulmasıyla gelişiyor.

Ermenistan'ın 2005 yılında reddettiği "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması önerisini bu kez kabul etmesi üzerine, taraflar harekete geçti. Erivan'da başa geçen hükümetin, Türkiye'nin "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması önerisine yeşil ışık yakmasıyla, Ankara bir dizi komisyonun daha kurulması çalışmalarına başladı. Komisyonlardan biri diplomasi alanında yoğunlaşacak, diğerleri ise ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri geliştirme yollarını araştıracak.

Karabağ sorunu için üçlü zirve

Azerbaycan'ın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden sonra sınırları içinde kalan, Ermenilerin çoğunlukta olduğu Dağlık Karabağ bölgesinin statüsü, iki ülke arasında sorun oluşturdu. Bu sorun nedeniyle Güney Kafkasya'da çıkan çatışmalarda en az 30 bin kişi öldü, 600 bin kişi de bölgeden göç etmek zorunda kaldı. Konunun, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın 28 Eylül-1Ekim tarihleri arasındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları için gideceği New York'ta, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan'la yapacağı görüşmede bir kez daha ele alınması bekleniyor. Bu görüşmede, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan dışişleri bakanlarının katılacağı bir zirve yapılması ve Dağlık Karabağ sorununa çözüm aranması üzerinde de durulacak. Babacan, Dağlık Karabağ sorununun çözümünün, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de normalleştireceğini belirtti.

Azeri basını: Bu bir Amerikan yakınlaşması

Türkiye'deki strateji uzmanları, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasını ve üçlü zirveyi tarihi bir fırsat olarak nitelendirirken, Azerbaycan bu yakınlaşmadan rahatsız görünüyor. Türkiye'nin Ermenistan ziyareti sonrası, Azeri makamların konuya ilişkin resmi açıklamalarında temkinli bir ton tutturulurken, Azeri basını ve uzmanları başka bir yöne işaret ediyor. Barış Zeren'in "oda tv" sitesinde yayınlanan makalesine göre, Azerbaycan basını, Ermenistan ve Türkiye arasındaki bu yakınlaşmayı, Türkiye'nin başka bir siyasi rol için Azerbaycan'la ittifakı bırakması olarak yorumluyor. İktidara yakın gazeteler, Azerbaycan'ın da bu yakınlaşma ile ABD'den koparak Rusya'nın etkisine girdiğini belirtiyorlar. Muhalif gazeteler ise bu yakınlaşmanın arkasında AB ve ABD'nin olduğunu ileri sürerek, Türkiye'yi eleştiriyorlar.