AKP'nin acelesi var

Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek: Belirsizlik istemiyoruz. Dava sürecini ekonomik kullanacağız.

soL (HABER MERKEZİ) 3 ana 5 ek klasör, 12 CD ve dört yüz iki sayfadan oluşan AKP'nin kapatma davasında esasa ilişkin savunması bugün saat 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne verildi. Yazılı savunma sunmak için verilen bir aylık sürecin tamamlanmasına 13 gün varken gelen iletilen savunma AKP'nin kapatma davası sürecini hızlandırma isteğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

Bu görüşü destekleyen resmi açıklama ise Bakanlar Kulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'ten geldi.

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek düzenlediği basın toplantısında AKP hakkında açılan kapatma davasının uzamasını istemediklerini belirtti. Süreyi ekonomik kullanmak istediklerini belirten Cemil Çiçek, kapatma davasının aynı zamanda bir belirsizlik yaratacağını ve bu belirsizliğin ortadan kaldırılması için sürenin ekonomik kullanılması gerektiğini bildirdi.

AKP'nin görece erken bir tarihte savunmasını vermesi, Çiçek'in bugün yaptığı açıklamalar ve yine Erdoğan tarafından daha önce dile getirilenler birlikte düşünüldüğünde AKP'nin, kapatma davasının sonuçlarından bir "sürpriz" beklemediği ve parti kapatıldığında siyasi inisiyatifi elden bırakmamaya gayret edeceği anlaşılıyor. AKP açısından geleceğin nasıl şekilleneceğini ya da AKP'nin süreci nereye ilerletmek istediğini anlamak için de "savunma" yeterince veri sunuyor. Savunma metninde geçen "yargı darbesi" gibi ifadeler, laikliğin teminatı olarak Avrupa Birliği'nin sunulması ve türban meselesine doğruda atıf yapılmaması, AKP'nin kapatılması durumunda gelecekteki partinin en azından ilk dönemki yol haritasına dönük işaretler veriyor. Bu siyasi çizginin, bugün tepe noktaya ulaşan yargı/akademi/bürokrasi kırılmasına oynamaya devam edeceğini, Avrupa Birliği söylemini ve liberalizmle flörtü devam ettireceği ve türban gibi kimi sembollerde ise frene basılabileceği öngörülebilir.