AİHM'den önemli Alevi kararı

AİHM, nüfus cüzdanında "din" hanesine Alevi yazılamamasında Türkiye'yi haksız buldu. Mahkemeye göre Kürtçe isimlerde Türkçe'de bulunmayan harflerin kullanılmamasında ise Türkiye haklı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de nüfus cüzdanlarının din hanesine "Alevi" yazılmamasının din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlanması olduğu kararını verdi. Kimliğe yazılan Kürtçe isimlerde Türkçe'de bulunmayan harflerin kullanılmamasında ise mahkemeye göre Türkiye devleti haklı.

Din hanesine Alevi yazılamamasını, 2004 yılında bu talebi reddedilen Sinan Işık isimli vatandaş AİHM'ye taşıdı. Işık, buraya "İslam" yerine "Alevi" yazdırmak istemişti. Mahkeme, "Din hanesi yazılacaksa, kişinin istediği gibi yazılmalı" hükmüne vardı.

Kürtçe isimlerin yazımı konusundaki davada ise, 2003'te kimlik başvurusu yapan ve isimleri Kürtçe harflerle yazılmayan 8 kişinin şikayeti birleştirildi. Mahkeme bu davada bu harflere izin verilmemesini haklı buldu.

AİHM kararlarının Türkiye açısından bağlayıcılığı bulunuyor. Eğer AİHM'nin din hanesine dair kararı uygulamaya konulursa, AİHM'nin kararının mantığı gereği buraya "ateist", "dinsiz" gibi ibarelerin yazılabilmesi de gündeme gelebilir.

(soL - Haber Merkezi)