AB AKP'nin kapatılmasına hazırlanıyor

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı, Anayasa Mahkemesi AKP'nin kapatılmasına karar verse dahi Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinin sürebileceğini, müzakerelerin AKP ile değil Türkiye ile yapıldığını söyledi.

soL(HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanı Babacan, Ankara'ya çalışma ziyaretinde bulunan Lüksemburg Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Göç Bakanı Jean Asselborn ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili bir basın toplantısı gerçekleştirdi.


Yetkili değilim

AK Parti ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nde bir kapatma davası olduğunun hatırlatılması ve bu durumda Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin devam edip etmemesi ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Asselborn, öncelikli olarak konunun Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu ve konunun Avrupalı bir bakan olarak yetki alanında olmadığını vurguladı.

Ama...

Kapatma davasının müzakerelere olası etkileri hakkında, "Biz, AB olarak Türkiye ile müzakere kararı aldık ve Anayasa Mahkemesi, parti kapatma kararı alsa bile, müzakereler kesilemez diye düşünüyorum. Çünkü biz müzakere kararını Türkiye ile aldık. Her iki taraf da yoluna devam etmeli. Ne zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın müzakereleri sürdürmeli ve tamamlamalı" şeklinde konuştu.

Özellikle iç basında AKP'nin kapatılması ile ilgili üretilen felaket senaryolarının en önemli başlığı olan müzakereler hakkındaki bu ifadelerin pek çok yayın organında sansürlenmesi dikkat çekti.

Sorunun en kısa sürede çözüleceğini umduğunu da dile getiren Asselborn,"Eminim ki, Türkiye hukukun üstünlüğünü temel alarak bir çıkış yolu bulacaktır" ifadelerini kullandı.

Üyelik sürecinin AB için de çok önemli olduğunu söyleyen Asselborn her iki tarafın da sorumluluklarının olduğunu kaydetti ve Türkiye'nin reform sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi.


İngiltere de "müzakereler devam etmeli" dedi

İngiltere Parlamentosu'nun İş Dünyası ve Girişimcilik Komisyonu, hazırladığı raporda, "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci askıya alınırsa, bunun için ortaya konan neden her ne olursa olsun, ülke halkı bu kararın, nüfusunun Müslüman olması dolayısıyla alındığını düşünecektir" ifadelerine yer verildi. Raporu hazırlayanlar, bu hassasiyetlerinin nedenini de "AB'nin Türkiye'nin kendisine sırtını dönmesinin yaratacağı ekonomik ve siyasi sonuçları göze alamayacağı" sözleriyle ele verdiler.

Komisyon raporunda, AKP hakkında açılan kapatma davasının bir krize yol açtığını ancak krizin yasal çerçeve içerisinde sürdüğünü ifade etti.

Raporu hazırlayan komisyonun başkanı Peter Luff, "Bazı Avrupa Birliği ülke liderlerinin Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili söyledikleri göz önüne alınırsa, Türkiye'de neden AB üyeliğine desteğin azaldığı anlaşılabilir" dedi.