iPhone 5 grev getirdi

Apple'ın yeni akıllı telefonu iPhone 5 aylardır parlatarak reklamı yapılırken, Apple ürünlerinin üretildiği Çin'deki Foxconn şirketinin Zhengshou fabrikasında 4 bin işçi Cuma günü greve gitti.

Grev iPhone 5'in üretim hattındaki daha da sıkılaştırılan kalite kontrol sürecini protesto etmek amacıyla düzenlendi. İşçiler, Apple ve Foxconn yöneticilerinin, yeterli eğitim vermeden gerçekleştirilmesi neredeyse imkansız kalite standartlarını dayattıklarını ve milimetreden düşük ihtimam isterlerken en küçük çizik veya kusur hakkında şikayetçi olduklarını belirtiyorlar.

Cuma günü saat 13.00'te başlayan ve 23.00'e kadar süren grevin 24 saat durmaksızın çalışan fabrikada ciddi oranda bir imalat düşüşüne neden olduğu kaydedildi.

Yöneticilerin işçilere dayattıkları kalite standartları üretim hattındaki işçiler ile işlerini denetleyen kalite kontrol uzmanları arasında sıklıkla fiziksel şiddete dönüşen tartışmalara neden oldu. Bu şekilde cereyan eden iki olayda işçiler hastaneye kaldırıldı.

Eylül ayında da greve gidilmişti
Talebi aylar öncesinden yaratılmaya başlanan, yere göğe konulamayan akıllı telefon iPhone 5'in arzının piyasaya yetiştirilmesi sürecinde FoxConn'un Taiuyan tesisinde de 2 bin işçi, saatlerce süren greve gitmişlerdi. İddiaya göre grev, güvenlik görevlilerinin bir fabrika işçisini dövmesi üzerine başlamıştı.

Zhengzhou işçileri için ise bardağı taşıran son damla ulusal bayram gününde işçilere tatil verilmemesi oldu. Bunun üzerine işçiler kitlesel bir şekilde iş bıraktı.

Steve Jobs'un ölüm yıldönümünde grev
Greve gidilen 5 Ekim Cuma günü Apple patronu Steve Jobs'un ölümünün de birinci yldönümü idi. Bilim adamı ya da mühendis değil, bir işadamı olan Steve Jobs egemen medya tarafından "yaşamımızı kökünden değiştiren deha" olarak tanıtılmıştı.

Steve Jobs'un, arzu nesnesi haline gelen teknolojik metalar yaratmaktaki kurnazlığı yine de Apple ürünlerine dair birçok ahlaksızlığı örtemiyordu. Çin'de kölelik koşullarında yapılan üretim bir yana, Jobs, ürünleri satın alan kullanıcının elini kolunu bağlayan, onları hapseden ürünler üretiyordu. Jobs bu karardan özellikle sorumlu idi. Bu ürünlerin albenili olması, özellikle bilinçsiz kullanıcılar açısından bu üç kağıdın üzerini örtüyordu. Örneğin iPhone telefonu aslında bir bilgisayar olmasına rağmen kullanıcı bu telefona istediği yazılımı yükleyip çalıştıramıyor. Üstelik iPhone bunu "güvenlik" adına yaparken, bir yandan da "süpheli durumlarda" kullanıcının konuşmalarını takip ediyor, çevrenin fotoğrafını çekiyor, kullanıcının kalp atışlarını kaydediyor ve bu bilgiyi Apple merkezine gönderiyor. Başka bir ifadeyle Apple'ın "yaşamı kökünden değiştiren" ürünü, kullanıcının bilgisi ve izni dışında hakkında istihbarat toplayarak bunu şirket merkezine gönderiyor. Yani Jobs dahice iş fikirleri ile gerçekten de yaşamımızı kökten değiştirdi...

Foxconn çalışma kampları
Donanım üreten teknoloji şirketlerinin hemen hemen hepsi üretimlerini ucuz işgücü maliyeti nedeniyle Çin'de yapıyorlar. Ancak kriter sadece işgücünün ucuzluğu değil. Haftada 7 gün 24 saat çalışan fabrikalar uzun vardiyalar halinde, kötü barınma koşullarında ve güvenli olmayan koşullarda, kısaca çalışma kamplarını andıran koşullarda işçileri çalıştırıyor.

Foxconn medyada daha fazla yer bulmaya başlaması üzerine tesislerindeki çalışma koşullarını düzeltmek için çalışmalar başlattığını belirtmişti. Ancak yerel gruplar fabrikalardaki çalışma koşullarının temelden bozuk olduğunu ve getirilecek gözetim süreçlerinin etkisin olmayacağını belirtiyorlar.

(soL-Bilim)