Pilotsuz uçakların üssü: Sigonella

Aslı Kayabal'ın “Pilotsuz uçakların üssü: Sigonella” başlıklı yazısı 29 Nisan Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Sicilya adasındaki Sigonella askeri üssü, önümüzdeki dönemde pilotsuz savaş uçaklarının dünya başkenti olmaya hazırlanıyor. Gerçekte dört yıldır Amerikan Hava Gücü’ne (Us Air Force) ait pilotsuz “Global Hawk” uçakları, Akdeniz’i gözetlemek için uçuşlar yapıyor. Sigonella’daki üsten havalanan “Global Hawk”lar, Afrika’nın iç kesimlerine kadar uzanarak Akdeniz’i kontrol altında tutuyor.

İtalyan Savunma Bakanlığı da, Sigonella askeri hava üssünün 2015’e kadar pilotsuz savaş uçaklarının dünya başkenti olacağını gizlemiyor zaten. Üsde “Global Hawks”lar ile “Predator” ve “Reaper” gibi pilotsuz uçaklara hizmet verecek donanımlı bir bakım onarım merkezi de öngörülüyor.

NATO’nun “Alliance ground surveillance” (Ags) diye adlandırdığı programın 2017 yılına kadar Sicilya’da hayata geçirilmesi gündemde. Bu program, NATO’ya üye ülkeler arasında gizli haberleşme teknikleri, gözetim ve işbirliğinin güçlendirilmesini hedefliyor. Ags’in amaçlarından bir başkası da Akdeniz’de gerek hava gerekse karada gözcülük faaliyetlerinin eşzamanlı gerçekleştirilmesini sağlamak.

Önümüzdeki günlerde Sigonella üssüne NATO üyesi ülkelerden 800 dolayında asker gelecek. Bu askerlerin Ags sisteminin kontrolü ve merkezin koordinasyonunda görev üstlenecekleri belirtiliyor. Amerikan “Global Hawks”, İngiliz askeri birliklerinin yönetimindeki “Sentinel”, Fransızların ürettiği ve İsrail’e sattığı “Heron RI”lar Sigonella üssünden yönetilip, yönlendirilecek. Ags programının Akdeniz coğrafyasındaki bir başka askeri hedefi de “Broad maritime area surveillance” adıyla (Bams) işlevsel kılınacak, Akdeniz’i havanın yanı sıra denizden de kontrol edebilecek bir askeri sistem bu. Amerikan donanmasının yönetimindeki Bams’da askeri gemilere yüklenen casus uçakları, gerek görüldüğünde havalanmaya hazır bekletilecek.

Ekonomik krizin çıkmazındaki İtalya, askeri yatırımlara yapılan harcamalarda en küçük bir kesintiye gitmediği gibi, birçok firmanın bu türden askeri projelerde görev üstlenerek milyarlara ulaşan anlaşmalara imza atmasını teşvik ediyor. Geçtiğimiz günlerde Finmeccanica’nın Ags’in tepesindeki Northrop Grumman Corporation’la masaya oturarak “Selex Galileo” adıyla tanıtılan projeyi 140 milyon avro karşılığında onaylaması, bu seçimin en son örneklerinden biri.

Sözün kısası Washington, Brüksel, Roma hattında yapılan askeri anlaşmalar, gelecek savaşlar için yeni stratejiler belirlerken, Sicilya semalarını pilotsuz savaş uçaklarının istila etmesine zemin hazırlıyor. Sicilya üzerinde sivil havayolu taşımacılığı sınırlanırken, askeri uçak trafiğinin neden olduğu doğal çevre ve gürültü kirliliğinin bölgede yaşayan milyonlarca adalının üzerindeki etkilerini hesaba katan yok.

Barack Obama, pilotsuz casus uçaklarıyla yapılacak savaşları savunan CIA Başkanı John Brennan’ın izlediği programa destek veriyor. Birleşmiş Milletler’de terörizm karşıtı konularda uzman Güney Afrikalı Avukat Christof Heyns, “Global Hawks” ve benzeri uçaklarla BM’deki 50 yıllık uluslararası anlaşmanın çiğnendiğini ve riske edildiğini anımsatsa da Sicilya’daki Sigonella üssü, artık yeni savaşların Akdeniz’deki kontrol merkezi.