Güney İtalya çölleşecek mi?

Güney İtalya’dan 2001-2011 yılları arasında göç edenlerin sayısı 1,3 milyonu aştı. İtalya’yı krizin girdabından çıkarmak amacıyla teknik hükümetin uyguladığı ekonomik manevralar, en çok yoksul güney bölgelerini etkiledi.

Krizin etkisi Çizme’de birçok sektörde gözleniyor. Ailelerin aylık harcamaları kuzeyde yüzde 2,8, güneyde yüzde 4,2 oranında düştü. Aylık ücretler açısından bakarsak kuzeyde yüzde 1,4, güneyde yüzde 2’lerde seyreden bir düşüş izleniyor.

2014 yılında İtalyan ekonomisinin küçük de olsa kıpırtılar vereceğini öne sürenler olsa da bu güç süreçten sıyrılabilmek için “yeni bir ekonomik manevradan söz edenler de var. Yunanistan’ın durumuna düşer miyiz diye kaygılanan İtalyanların büyük çoğunluğu bu yaz tatilden vazgeçecek kadar karamsar.

Bu gri tabloda ekonomi yavaş da olsa hareketlenmeye başlayacak olsa da güney İtalya’nın krizin faturasını ağır ödeyeceği konuşuluyor. Soruna işsiz gençler açısından bakıldığında kuzeydeki bölgeler için ekonomistler iyimser tahminlerde bulunsa da güney konu edildiğinde herkes susuyor. Bir anlamda, gelecek 2014 yılında, İtalya’nın kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölüneceği öngörülüyor.

2001-2011 yılları arasındaki on yıllık dönemde 1,3 milyon kişinin yoksul güneyden kuzeyden göç ettiğini dikkate alacak olursak, sorunun ne denli kök saldığı görülebilir. Güney bölgelerini terk edenlerin 172 bini üniversite mezunları. Bu mezunlar arasında yurtdışına göçenlerin sayısı ise 20 bin dolayında. 2000 yılında üniversite mezunu olan ve güneyi terk edenlerin sayısı yüzde 10,7’lerde seyrederken, 2011’de bu rakam yüzde 25’lere tırmandı.

İş kaybı açısından bakarsak, son beş yılda güneyde yaşayanların yüzde 60’ı ekonomik kriz nedeniyle işini kaybetti. Özellikle 2008-2012 yılları arasında işten çıkarılan 500 bin kişinin 301 bini güneyli bölgelerde ikamet ediyor. Güneyde 2011 verilerine göre, 978 bin dolayındaki işsiz sayısı 2012’de 1 milyon 281’e ulaştı.

İtalya’da özellikle güneyde yoksul ailelerin sayısı son beş yılda (2007-2012 arası) yüzde 30 arttı. Bu rakamlar dikkate alındığında, güney İtalya’da yaşanan yoğun göçe bağlı bir çölleşme öngörülüyor. 2012-2065 yıllarında güneyli bölgelerde 4,2 milyon kişinin göç edeceği, buna karşın kuzeyde nüfusun yüzde 4,5 artacağı düşünülüyor. Sözün kısası yoksulluk, işsizlik gibi temel sorunların kuşattığı güney İtalya, nüfusunun önemli bir bölümü yitirme tehlikesiyle karşı karşıya.

Gelecek konusunda kaygılanan İtalyanlar savaş öncesi dönemi anımsatan, son yılların en sönük yaz mevsimini geçiriyor. Şu an bulunduğum Toscana bölgesinde ilk kez oteller, ve pansiyonlar bomboş. 1960’lı yıllarda bir aylık uzun tatillere çıkan İtalyanlar, şimdi 2-3 günlük kısa tatillerle yetiniyor. Yabancı turistlerin de azaldığı bu tabloda, turizm de krizden payını alıyor. Ya yoksul güney? Önümüzdeki yıllarda büyük bir göç dalgası bekleniyor. Senaryolar oldukça karamsar.