Suriyeli işçilerle ilgili çarpıcı araştırma: Türkler 1 saat biz yarım saat dinleniyoruz

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin çalışmasına göre Suriyelilerin yüzde 92'si ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. Suriyeli çalışanlar daha uzun saatler çalışarak daha az ücret alıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) araştırmasına göre, Suriyeliler iş hayatında ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. ​Raporda, sığınmacı işçilerin, Türk işçilerden daha az ücret aldığı bilgisine de yer verildi.

Betam'dan üç akademisyen (Gökçe Uysal, Baran Alp Uncu ve Merve Akgül) 18-29 yaş grubundaki 1000 Suriyeliyle görüşerek 'Suriyeli Çalışanlar ve İşgücü Piyasasında Ayrımcılık' başlıklı bir rapor hazırladı.

Ankete yanıt veren Suriyeli sığınmacılar, kendilerine Suriyeli oldukları için ayrımcılık yapıldığını belirterek patronları tarafından ayrımcılığa uğradıklarını dile getirdi.

DAHA AZ ÜCRET, DAHA ÇOK ÇALIŞMA

​Raporda, sığınmacı işçilerin, diğer işçilerden daha uzun saatler çalışarak, daha az ücret aldığı bilgisine de yer verildi.

18 yaşındaki Suriyeli bir işçi, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Türklerin maaşı 2000 TL’ye yakın. Öğle yemeği yiyorlar. Her şeyleri var. Onlar 1 saat dinlenirken, biz yarım saat dinlenebiliyoruz… Bizim [Suriyeli çalışanların] mesai uzundu. Gece 12’ye kadar çalışıyorduk. Türkler ise 7’ye kadar.”

'MECBURUM, BAŞKA YERDE İŞ YOK'

Raporda konuşulan 26 yaşındaki başka bir Suriyeli işçiyse, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“O gün patrona gittim. Onunla konuştum ve ustanın her zaman bana nasıl davrandığını söyledim. Bana hep kötü davrandığını söyledim. ‘Sen çalışmak istiyor musun, istemiyor musun? 10-15 dakika düşün, gel’ dedi. Ama ben ağlıyordum. Bir buçuk senedir sabrediyordum. Mecburum. Başka bir yerde iş yok. İş zor. Davranışlar sıkıntı… Sonra teşekkür ettim ve hadi güle güle, gittim.” 

ÜCRETLERİNİ ALAMIYORLAR

Rapora göre Suriyeli işçiler, ücretlerini almakta da sorun yaşıyor.

Suriyeli bir işçi, “Normalde maaşım 800 liradır ama 500 lira verdi" diyerek kendisine eksik ödeme yapılmakta olduğunu belirtirken, bir başka işçiyse, “Maaşların ödenmesinde sıkıntı vardı. Benim maaşım 1200 liraydı iki aya ancak verirdi, 3-4-5 taksit verirdi" ifadelerini kullanıyor.

Ucuz işgücü olarak kullanılan Suriyeli işçiler, resmi statüleri sebebiyle de sorun yaşıyor. Suriyeli bir işçi “Çalıştığım işyerlerinden birinde maaşımı ödemediler. Polise gittim. Çalışma iznimi sordular. Onlara olmadığını söyledim. Bunun üzerine beni gönderdiler" diyerek, ödeme alamadığında polisin kendisine yardımcı olmadığını dile getiriyor.