VİDEO | Öğrenciler direniyor: Şişli EML yıkılmayacak

Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıkılıp yerine AVM, rezidans gibi yapılar yapılarak patronlara peşkeş çekilmesi yeniden gündemde... Bu duruma tepki göstererek okul önünde bir eylem gerçekleştiren öğrenciler, yaşadıkları süreci soL'a anlattılar...

Selim Deniz Rüşvenli

Türkiye’nin en tanınmış meslek liselilerinden olan ve "Şişli Motor Lisesi" olarak bilinen Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya... Okul Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Taş Yapı şirketinin üzerinde, vakfın kat karşılığında okul arazisini Taş Yapı'ya vermesiyle inşaat sözleşmesi imzalandı. AKP döneminde kârlarına kâr katan Taş Yapı şirketi ise okulu yıkıp yerine AVM ve rezidans dikmeyi hedefliyor.

Taş Yapı 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarına adı karışan AKP’li bir firma. Şimdilerde unutturulmaya çalışılan soruşturmadaki tapelerde dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Taş Yapı’nın patronu Emrullah Turanlı arasındaki dinleme kayıtlarında Etiler’deki huzurevi alanının talep edildiği görülüyordu. Bu talep iki yıl sonra ‘otel alanına’ çevrilerek gerçek kılındı.

Şimdilerde ise Taş Yapı firması, içinde belediye arazisinin bir kısmı, Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisinin tamamından toplam 65 dönümlük alana AVM rezidans gibi yapılar yapmayı planlıyor.

Okulun öğrencileri ise bu duruma tepkilerini 13 Ekim Cuma günü okul önünde yaptıkları eylem ile gösterdi. Eylem öğle arasında okul bahçesinde öğrencilerin toplanmasıyla başladı ve okul önündeki caddede devam etti.

ÖĞRENCİLER SOL'A ANLATTI...

Eylem sonrasında okul çevresinde bulunan ve eyleme katılan Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden biri ile röportaj gerçekleştirdik.

Merhaba, okulunuzda dün neredeyse bütün öğrencilerin katıldığı bir eylem gerçekleşti bunu nedeni neydi ?

Bildiğiniz üzere okulumuz bir süre önce imara açıldı ve yıkılma kararı alınmıştı. O zaman da bir eylem olmuştu ve okulda bir yürüyüş gerçekleşti. O zaman bize tamam okul yıkılmayacak denmişti. Bize anlatılana göre okulun arazisi devlete aitken önce vakıflara devrediliyor sonra bir inşaat şirketine satılıyor ve böylelikle imara açılması neredeyse imkansız olan okul arazisi inşaat şirketinin eline geçiyor. Böylelikle macera başlamış oluyor.

Peki size direk okulunuz yıkılacak mı dediler?

Önce bize sadece okula ait olan okulun arkasında ki araziyi kullanacaklarını söylediler, daha sonra "size yeni bir okul yapacağız sonra burayı yıkacağız" dediler, şimdi ise "okulunuzu yıkacağız sizde Kurtuluş Ortaokulunda ders göreceksiniz" diyorlar. Kurtuluş Ortaokulundakileri ise Mahmut Şevket Paşa Ortaokuluna sevk edeceklerini söylediler ve bir ay içerisinde okulun boşaltılacağını öğrendik en son. Bunun üzerine sanırım Kurtuluş Ortaokulunda da veliler bir eylem yapıyor, "okulumuzu terk etmeyeceğiz" diyerek.

Peki sizin okulunuzda yaklaşık 6000 öğrenci var, Kurtuluş Ortaokuluna sığabilecek misiniz? Bir de atölye derslerinizi nerede göreceksiniz?

Kurtuluş Ortaokulu 600 öğrencilik bir okul, oraya sığmamız imkansız, tam olarak 10 katı bir alan bize gerekli sığabilmemiz için. Atölyelere gelince, okulun arazisi içerisinde konteyner atölyeler kurulacakmış ve sadece atölye dersleri için burada ki konteyner atölyelere geleceğiz. Kurtuluş Ortaokulu ile Şişli Endüstri Meslek Lisesi arası mesafe en az 1 saat. Dolayısıyla aynı gün içinde hem atölye dersi hem de normal dersi olan birisinin 1 saati yolda geçecek. Herhangi bir meslek lisesindeki öğrencinin üniversiteyi kazanması artık çok zor, bir de bu okulda ki bir 12. sınıf öğrencisini düşünürsek staj, iş, okul derken sınava hazırlanması imkansızdı şimdi 1 saatimizi daha çaldılar.

Çok doğru söyledin. Artık bir meslek liselinin üniversite kazanması neredeyse imkansız. Hatta Mesleki ve Teknik eğitim Genel Müdürü bu konuda “Her şey üniversite değil, hedefimiz sektörlerin arzuladığı iş gücünü oluşturmak” demişti. Şimdilerde meslek liselerinin üniversiteye sınavsız geçiş hakkı elinden alındı ve aslında görmediğiniz derslerden sınava girmek zorunda kalıyorsunuz bu konuda ne düşünüyorsun ?

Evet, kesinlikle çok zorlaştı üniversite kazanmamız, bir de bütün bunlar yetmezmiş gibi hafta da 3 gün staja gidiyoruz, zaten 4 sene boyunca temel dersleri de doğru düzgün görmüyoruz. Bunların yerine din dersi, Muhammet’in hayatı, trafik gibi dersler görüyoruz. Zaten buraya gelen öğrenciler genellikle emekçi mahallelerinden geliyor. Ve mezun olduğunda ucuz iş gücü olarak piyasaya adım atıyor, zaten mezun olunca çalışmamak gibi de çok bir şansını yok. Lisede okurken bile bir çoğumuz çalışmak zorundayız. Zaten ailesinin durumu daha iyi olanlarda özel okullara yöneliyor, 11-12. Sınıflarda temel liselere geçiyorlar. Artık üniversite okuyabilmeniz için babanızın özel okula verecek parası olması gerekli. Babanızın parası yoksa ve meslek lisesine gitmek istemiyorsanız size tek bir seçenek sunuluyor o da imam hatipler.

Evet, düşünüyorum da liseniz meslek lisesi değil de imam hatip olsaydı yine yıkılıp yerine AVM yapılma kararı alınır mıydı?

Zannetmiyorum. Artık her yere imam hatip lisesi yapılıyor. Bu okul İstanbul’un en büyük meslek lisesi ve yıkılıp AVM’ye dönüştürülecek, belki yanına bir de cami dikerler.  

Hiç şaşırtıcı olmaz herhalde, şimdi staj yapıyorsun ve karşılığında asgari ücretin üçte biri gibi komik bir rakam alıyorsunuz sence bu emeğinizin karşılığı mı?

Kesinlikle değil. Patronlar üzerimizden çok fazla kar ediyor. Normal orada sadece çay getirecek birisini bile işe alacak olsa en az asgari ücret vermek zorunda sigortasını ödemek zorunda, biz de ise sadece üçte birini veriyor ve eşek gibi çalıştırıyorlar sigortamızı da devlet karşılıyor yani stajyerler şirketler için maden gibi bir şey.

Peki bu çalıştığınız günler emekli primlerinizi etkiliyor mu?

Yok hayır, hem zorunlu hem de emekliliğimize sayılmıyor. Zaten emekli olmamızda artık neredeyse imkansız. Artık yani emekli olayım biraz tatil yapayım diyebileceğimiz bir şey kalmadı. Resmen hayatımızı ipotek altına aldılar. 

ÖĞRENCİLER OKULLARINI BÖYLE SAVUNDU