İzmir ve Ege'de havadaki partiküler madde değerlerleri sınırı aştı!

İzmir ve Ege Bölgesi genelinde havadaki insan sağlığına zararlı partiküler madde değerleri sınır değerleri birçok kez aştı, uzmanlar hava kirliliği için uyardı. İzmir'de en yüksek partiküler madde değeri Alsancak'ta ölçüldü. Ege Bölgesi'nde ise en yüksek değer Soma ve Denizli'de ölçüldü.

DHA

İzmir ve Ege genelinde, hava sıcaklığındaki gece ve gündüz farkının arttığı bugünlerde, yoğun sis ve rüzgarın da olmamasından meydana gelen basınç farkı nedeniyle, hava kirliliği sorunu bulunuyor. Özellikle havadaki partiküler madde değerlerinin, tüm Ege kentlerinde Aralık ayı başından itibaren sınır değerleri kimi saatlerde aştığı görülüyor.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Hava Kalitesi İndeksi verilerine göre, Manisa Soma'da hava kalitesi, sağlık açısından acil durum oluşturabilecek ve nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksek seviye anlamına gelen 'Kötü', diğer Ege kentlerinde ise yaşlı, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları olumsuz etkileyebilecek düzeyde 'Hassas' olarak ölçüldü. Sadece İzmir Seferihisar istasyonunda yapılan ölçümlerde, hava kalitesinin 'iyi' olduğu görüldü.

EGE'DE DURUM HASSAS

Ege Bölgesi, bu Aralık ayı başından itibaren yoğun hava kirliliğiyle karşı karşıya kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, ülke genelindeki istasyonlardan alınan değerleri anlık olarak yayınladığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, bölgenin havasının birçok istasyon raporuna göre 'hassas' olduğu görüldü. 9'u İzmir'de bulunan Ege'deki 20 istasyonun 1-25 Aralık 2015 tarihleri arasındaki saatlik verilerine göre; insan sağlığına olumsuz etkileri bulunan partiküler madde (PM10) ile kükürt dioksit (So2) miktarları, sınır değerleri birçok kez aştı.

EN YÜKSEK PARTİKÜLER MADDE DEĞERİ ALSANCAK'TA ÖLÇÜLDÜ

Sınır değeri, Türkiye'de 24 saat ortalaması 90 mikrogram/metreküp AB ülkelerinde ise 50 mikrogram/metreküp olması gereken PM10 değerleri, son bir ayda, saatlik olarak yapılan ölçümlere göre en yüksek, İzmir Alsancak'ta 8 bin 172, Güzelyalı'da 397, Bornova ve Şirinyer'de 995, Bayraklı'da 640, Çiğli'de 264, Gaziemir'de 294, Karşıyaka'da 159, Aydın'da 503, Afyon'da 727, Denizli'de 778 ve 241, Manisa'da 515, Soma'da 2 bin 181, Muğla'da 575, Yatağan'da 575, Kütahya'da 402, Uşak'ta ise 391 olarak ölçüldü. Son bir ayın 24 saatlik ortalamasında ise PM10 oranlarında, Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Soma, Muğla, Yatağan, Alsancak, Bayraklı, Gaziemir ve Şirinyer'de "hassas" değer olan 90 sınırı aşıldı.

PARTİKÜL MADDE NEDİR?

Partiküler maddeler (PM), hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın hava kirletici olarak biliniyor. Partiküler maddelere hem kısa, hem de uzun dönemde maruz kalmak, solunum, kalp damar hastalıkları, astım atakları, solunumla ilgili rahatsızlıklar ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 'PM10' için yıllık sınır değeri 20 mikrogram/metreküp, 24 saatlik sınır değeri ise 50 mikrogram/metreküp olarak belirmiş durumda.

KÜKÜRT DİOKSİT EGE'DE 4 YERDE SINIRI AŞTI

İzmir'de kükürt dioksit (SO2) miktarının, sınır değerlerinin altında kaldığı gözlenirken kimi şehirlerde ise bu rakamlar yüksek boyutlara ulaştı. Hassaslık sınırı saatlik 250 mikrogram/metreküp olması gereken SO2, en yüksek Manisa Soma'da 1398, Aydın'da 536, Denizli'de 438, Bayraklı'da ise 343 değerlerine kadar çıktı.

HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

* Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak.

* Kaliteli, ısıl değeri yüksek ve daha az hava kirliliğine neden olacak yakıtları tercih etmek.

* Doğalgaz ve jeotermal enerji kullanımını artırmak.

* Sıcak su üretimi için güneş enerjili ısıtma sistemlerini tercih etmek.

* Binalarda ısı yalıtımı yapmak, ortam sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmemek.

* Kömürü, SO2'i emme özelliğinden dolayı kireç tozu ile birlikte yakmak.

* Kaloriferlerin eğitimli kişilerce yakılması, periyodik bakım yaptırılması, bacaların zamanında temizliği.

* Kömür depoları ve kaloriferli apartmanların denetim altına alınması ile kalitesiz yakıt kullanımını engellemek, mümkünse doğalgaz dönüşümlerini sağlamak.

* Şehirdeki yeşil alanları genişletmek.

* Enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak.

İZMİR'DE DOĞALGAZ VE JEOTERMAL KULLANIMI YETERLİ Mİ?

İzmir'de, 2 milyonu aşkın konut ve işyeri bulunuyor. Kentte, 1 milyon 100 bin konuta doğalgaz verilebilecek durumdayken abone sayısı 675 bin 816'da kaldı. Jeotermal kullanımı, SO2 ve partikül madde emisyonu oluşturmadığı için büyük önem teşkil ediyor. Ancak şu anda yalnızca 100 metrekare üzerinden hesaplandığında yaklaşık 32 bin konut eşdeğeri olan yaklaşık 22-23 bin hane bundan yararlanıyor. 1 konutun jeotermalle ısıtılmasının karbon salınımı açısından 6 aracın trafikten men edilmesiyle eş değer olduğu düşünülürse şu andaki kullanımla, 192 bin otomobilin trafikten çekilip karbon salınımının olmaması anlamına da geliyor.