Gebze'de Hegel, Marx ve diyalektik konulu seminer

Gebze'de ikincisi gerçekleştirilen felsefe sohbetleri kapsamında Prof. Dr. Doğan Göçmen'in sunumuyla 'Hegel, Marx ve Diyalektik Felsefe' adlı bir seminer düzenlendi.

soL - Haber Merkezi

İstanbul Gebze'de ikincisi gerçekleştirilen "Felsefe Sohbetleri" kapsamında, ''Hegel, Marx ve Diyalektik Felsefe'' adlı bir seminer düzenlendi.

Seminere konuşmacı olarak İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Doğan Göçmen davet edildi. Göçmen, konuşmasına bütün insanlığın aslında bir ahlak arayışı içinde olduğunu söyleyerek başladı. 

Prof. Dr. Doğan Göçmen, ahlakın ancak akılla mümkün olduğunu, artık dünyaya bütün olarak bakmak gerektiğini ve "herkes evinin önünü süpürsün" mantığının artık bizi bir yere götürmeyeceğini, eskiye nazaran nüfus olarak çok kalabalık olduğumuzu vurguladı. 

'MARX SOSYALİST CUMHURİYET DİYE SLOGAN ATTI'

Marksizmin iktisadi yönünden çok felsefik yönüne dikkat çeken Göçmen, ''Marksizm diğer felsefeler gibi derinliktedir. Marksizm felsefedir. Bütüne sahip çıktığı için sadece felsefe akıllı pratiğin kuramıdır, felsefenin gerçekleşmesi için gerçekleştirdiği yön vardır. Bu da pratik teoridir. Eğer bir sorun olduğunu görüyor ancak diğer tarafı görmüyorsak o sorunu çözemeyiz. Diyalektik felsefe bir bütünü görmemizi sağlıyor. Marx, Hegel'i felsefenin üst durağı tanımlarken, bunu Hegel'in kendisinden öğreniyor. Modern felsefenin tamamlayıcısı. Hegel, 1789 Fransız Devrimi'ne bakıyor ve cumhuriyeti savunuyor ama Marx ise 'sosyal cumhuriyet' diye slogan atıyor'' diye konuştu.

DOĞAN GÖÇMEN KİMDİR?

1964 yılında Gaziantep'te doğan Göçmen, Hamburg Üniversitesi'nde felsefe, sosyoloji, siyaset bilimi, iktisat, işletme ve hukuk alanlarında lisans ve yüksek lisans öğrenimi gördü. Edinburgh Üniversitesi'nde toplum ve siyaset kuramları alanında yüksek lisans öğrenimini gördü. Yüksek lisans tezini, "John Locke ve Adam Smith'in Mülkiyet ve Devlet Kuramları" üzerine yazdı. Doktora öğrenimini Edinburgh Üniversitesi'nde Adam Smith'in "Ahlaksal Duygular Kuramı ve Ulusların Zenginliği Arasındaki İlişki" üzerine özne felsefesi açısından kaleme aldığı bir tez ile tamamladı. Göçmen'in tez çalışması, I.B. Tauris tarafından Londra ve New York'ta yayımlandı.

Göçmen'in Almanca, İngilizce, Rusça ve Türkçe yayımlanmış, felsefenin değişik sorunlarına ve konularına dair yazıları ve kitapları bulunmaktadır. Göçmen epistemoloji, ontoloji, etik ve ahlak felsefesi, siyaset felsefesi, iktisat felsefesi, İngiliz empirizmi, Alman felsefesi gibi alanlarda akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde felsefe dersleri veren Göçmen, akademik çalışmalarına İzmir'de devam etmektedir.