Binali Yıldırım: Türkiye'nin güvenliği Irak'tan ayrı düşünülemez

Başbakan Yıldırım Irak ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Bağdat-Erbil temaslarının ardından açıklama yaptı. 

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Sözlerimin Başında Bağdat ve Kudüste meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. son aylarda Başika kampı üzerine başlayan ve kamupyuna yansıyan Irakla ilişkilerimizde olumsuz bir durum meydana gelmişti. Bunları düzeltmek için bu toplantı fevkalade faydalı oldu. Toplantı sonrası ortak bir bildiri yayınladık.

Ortak hedeflerimize baktığımızda terörle mücadele önde gelir. DAEŞ ve PKK ve FETÖ'ye karşı mücadelede Irak ile anlaştık. Irak'ın toprak bütünlüğü onların hassasiyeti kadar bizim de hassasiyetimizdir. Türkiye'nin güvenliği Irak'tan ayrı düşünülemez.

Irak ile FETÖ'nün faaliyetlerinin sona erdirilmesi konusunda görüş birliği sağladık.

Başika'da bulunma sebebimizin terör mücadeleden başka bir amacı olmadığını paylaştık. Sincar bölgesinde terör örgütü PKK'nın konuşlanması Türkiye'nin milli güvenlik meselesidir.

PKK Sincar'dan çıkacak. Bu konuda düşüncelerimizi ifaede ettik. Irak Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlamıştır. Bütün konuları daha yakından değerlendireceğiz. Bölgede ki terör varlıklarını engellemek için kordineli bir şekilde hareket edeceğiz. İki gün boyunca sürekli yoğun bir programla bu ziyareti tamamlamış olduk.

'ORADA KOMUTANLARLA ASKERLERLE BİR ARAYA GELDİLER”

Beraberindeki heyetle birlikte Zertik Dağı’ndaki Peşmerge üssüne gittiklerini anımsatan Başbakan Yıldırım, “Aynı zamanda Bakanlarımızda Milli Savunma Bakanımız, Sağlık Bakanımız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız da hemen yakınında bulunan Başika kampına askerlerimizin yanına gönderdik. Onlar da orada komutanlarla askerlerle bir araya geldiler, hasret giderdiler ve oradan telefonla biz de kendileriyle görüştük aynı zamanda Cumhurbaşkanımıza ve bir askerimizin de ailesiyle görüşme fırsatı bulduk. Arkadaşlarımızın ifadeleri, gayet moralleri yüksek. Her türlü altyapı ihtiyaçları karşılanmış, vatan ve millet aşkıyla görevlerini yaptıklarını görmekten, duymaktan büyük bir memnuniyet duyduk” şeklinde konuştu.

'CHP’NİN YENİ KEŞFETTİĞİ BİR YÖNTEM VARSA ONU DA YARIN GÖRECEĞİZ'

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek Başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliği teklifine CHP’nin sert muhalefet etmesi karşısında izlenecek strateji ve MHP’nin oylamada fire vereceği yönündeki söylentiler karşısındaki beklentisi sorulan Yıldırım şöyle konuştu:

“Meclis’e gelecekler ne söyleyecekse söyleyecekler. Başka bir bilgi mi var? Meclis’te bir konunun nasıl ele alınacağı bellidir. Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilleri parti grubu adına veya şahıslar adına söz alırlar, fikirlerini beyan ederler vatandaş da hepsini dinler ondan sonra kararını verir, kanaatini de oluşturur. Bunun dışında bir yöntem Meclis’in adetine, usulüne, geleneklerine uygun değildir. CHP’nin yeni keşfettiği bir yöntem varsa onu da yarın göreceğiz.

'BİRLİKTE YOLA ÇIKTIK'

MHP’nin hangi oyu vereceğini, nasıl yapacağını bu konuda bir bilgi var mı? Biz bu konuyu birlikte çalıştık, birlikte yola çıktık, MHP-AK Parti, dolayısıyla bu teklifin Meclis Genel Kurulu’na getirilmesini birlikte sağladık. Meclis’te de teklifimizi en iyi şekilde savunacağız. MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli zaten açıkça ‘evet’ oyu vereceğini ve verdiği oyun da referandum sürecinde arkasında olacağını söyleyerek bu konudaki bütün dedikoduları, spekülasyonları geride bırakmıştır. Bunun ötesinde konuşulanlar laf-ı güzaftır.”