2015’te 6 milyon çocuk öldü

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni bir raporuna göre 2015 yılında 6 milyon çocuk 5 yaşını dolduramadan hayata veda etti. Ölümlerin büyük bir bölümü önlenebilir nedenlerden kaynaklanıyor.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz Eylül ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı bir araştırmaya göre 5 yaş altında 5.9 milyon çocuk hayatını kaybetti. Bu günde yaklaşık 16 bin çocuğun ölmesi anlamına geliyor. Ölümlerin başlıca sebepleri arasında erken doğum komplikasyonları, zatürree, doğum asfiksisi, ishal ve sıtma. Ölümlerin üçte ikisinin önlenebilir olduğu belirtilirken, 45%’i gıda yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Tarihsel veriler 1990 yılında 13.5 milyon olan yıllık ölüm sayısının son 25 senede yarıdan daha azına indiğine dikkat çekiyor. Bununla birlikte ölüm nedenlerinin başlıca sebeplerinin tedavisi daha önce bulunmuş hastalıklar olması ve büyük bir bölümünün gıda yetersizliğinden kaynaklanması, insanoğlunun sınıfsal eşitsizlikler ve sınıf mücadelesinin içine doğmaya devam ettiğini gösteriyor.

EN YÜKSEK RİSK YENİ DOĞANLARDA

Ölümlerin yüzde 45’i doğduktan sonraki ilk dört haftada gerçekleşiyor. Bu oran 2.7 milyon yeni doğana denk gelirken, bu süre içerisinde aynı sayıda bebek dünyaya geliyor.

TÜRKİYE OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN ÜST SIRADA

Yeni Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ise binde 13.5’le Türkiye bebek ölümleri sıralamasında birinci sırada. Türkiye’yi, 13.2’yle Meksika ve 8.1’le Şili takip ediyor.

SOSYALİZM ÇOCUKLARA CAN VERİYOR

Dünya genelindeki rakamlar trajedinin boyutunu ortaya koyarken, sosyalist Küba’da tıbbi alanda yaşanan gelişmeler hem yurttaşlarına, hem de bütün Dünya’ya umut oluyor. Küba’da bebek ölüm oranı 2015’te binde 6’yla Türkiye’deki oranın yarısından azına karşılık geliyor. Küba'nın Villa Clara şehrindeyse bu yılın ilk yarısında toplam 7 belediyede, anne-bebek ölüm hızı sıfıra düştü.