Sporcular bu defa sendikalaşacak mı?

Geçen hafta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım sendikalaşmaya destek verdiğini açıklamıştı. Dün de Galatasaray futbol takımının eski kaptanı, teknik direktör Bülent Korkmaz da verdiği röportajda sendikalaşmak gerektiğinin altını çizdi. Açıklamalar "Sporcular sendika üyesi olacak mı?" sorusunu tekrar gündeme getirdi.

Son günlerde spor gündeminde, silik de olsa sendikalaşma gündemi de yer almaya başladı. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım sporcuların sendikasının olmasını istemişti. Yıldırım’ın ardından Galatasaray Spor Kulübü eski kaptanı, faal teknik direktör Bülent Korkmaz da sporcuların sendikalaşmayla, isteklerini yerine getirebileceklerini belirterek sendikalaşmaya destek verdiğini söyledi.

Aziz Yıldırım gerçekten istiyor mu?
Ancak dikkat çekilmesi gereken bir nokta var ki, o da Türkiye’de sporcuların şu anda, Spor-Sen ile Spor-Emek-Sen olmak üzere iki sendikasının bulunduğu ve iki sendikanın da örgütlenme çabası içerisinde olduğu. Aziz Yıldırım geçtiğimiz hafta katıldığı NTVspor kanalının bir programında sendikalaşma konusuna değinirken kendisinin sporda sendikayı en çok destekleyen başkan olduğunu iddia etmiş, ancak spor sendikalarının varlığından haberdar olmadığını ortaya koymuştu. Konuşmasında “spor sendikasının kurulması gerektiğini” belirten Aziz Yıldırım, “Sporcuların 10-15 yıl profesyonel spor hayatları var. Daha sonra futbolu bırakıp antrenör oluyorlar. Sporcular biraraya gelip kendilerinin gelecekleri hakkında bir platform oluşturmaları lazım. Aziz Yıldırım başından beri böyle bir sendikaları olmasını istiyor. Hatta bazıları buna benim karşı çıktığımı söylüyorlar ama ilk destekleyecek olan benim bu konuyu. Ben tüm sporcuların bir sendikası olmasından yanayım” demişti.

Yıldırım’a hatırlatmak gerekiyor ki Türkiye’de Spor-Sen ve Spor-Emek-Sen adlarında iki sendika bulunuyor. “Artık hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek, önce sporda ter dökenler kurtulacaktır” sloganıyla Galatasaray’ın eski futbolcusu, sporda örgütlenme mücadelesiyle tanınan Metin Kurt, geçtiğimiz Aralık ayında Spor-Emek-Sen’in kuruluşuna ilişkin basın açıklaması yapmıştı.

Sporcuların hepsi trilyon kazanmıyor...
İstanbul Nâzım Hikmet Külür Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında Kurt, trilyonlar kazanan elit futbolcularla, spor emekçilerinin genelini özdeşleştirmemek gerektiğini vurgulamış, genelleştirmenin sermayenin sınıf çıkarları gereği ortaya koyduğu bilinçli bir propaganda olduğunu ve bu durumun spor ve sporcu gerçeğini yansıtmadığını söylemişti. Sporda sendikalaşmanın önemini açıklayan Kurt şöyle konuşmuştu: “Sporcuların gerçek durumundan yola çıkan ve emeğin öncelikli değer anlayışını benimsemiş, şimdilik bir avuç spor emekçisi sistemden kaynaklanan ve yüz binlerce spor emekçisini içine alan spordaki sömürüye son vermek amacıyla Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nı (Spor Emek-Sen) kurmuştur.”

Başka bir açıklamasında altı ay içinde kongreye gidecek olan sendikanın kuruluşunda yer alan isimlerin kongrede açıklanacağını ifade eden Kurt, sendikada sürpriz isimlerin olduğunun altını çizmişti. Kurt “Çok sürpriz isimler var. İstanbul örgütlenmesini bitirmek üzereyiz, Trakya, Diyarbakır, Ankara, Adana, İzmir şu an hazır ve bizi bekliyorlar” demişti.

Bülent Kokmaz: Hata Yaptık!
Teknik direktör Bülent Korkmaz ise TV8 kanalına verdiği röportajda futbolcuların sendikalaşması gerektiğine vurgu yaptı. Geçmişte ve bugün örgütlenmeyerek kendisi ve eski futbolcuların hata yaptığını ifade eden Korkmaz, “Futbolcular Derneği var, böyle bir kurum var, kuruldu ama işleyemedi. Bunda bizim de suçumuz var açıkçası. Yani eski oyuncuların da suçu var, yeni oyuncuların da suçu var. Eğer biz sendikalaşırsak o zaman futbolcular inanılmaz biçimde güçlenecek. Şu anda da güçlü oyuncular ama onu yaparsak o zaman bazı oyuncuların bazı istekleri bütün oyuncuların bazı istekleri yerine gelecek. Ben bu futbol sendikasını kesinlikle destekliyorum olması gereken bir şey” dedi.

(soL - Spor)