Tega grevine "organize" saldırı

140 gündür grevde olan Tega işçilerine karşı “organize olma ihtiyacı” hisseden OSB patronları, kaba kuvvete başvuruyor.

soL (ANKARA) Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Tega Mühendislik firmasında, toplusözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine 7 Şubat'ta başlatılan ve yaklaşık dört buçuk aydır sürmekte olan grev, dün saldırıya uğradı. Sincan OSB'de düzenlenebilen ilk grev olma özelliğini taşıyan Tega grevi, başladığı günden beri, kendi patronlarının yanı sıra, OSB'deki farklı şirketlerin işverenleri ve polis tarafından da sıklıkla saldırılara ve tehditlere maruz kalıyor.

Önce ziyaret, sonu ise dayak
Sincan OSB'de kurulu, TEGA patronu Murat Çavuşoğlu'nun da eski ortakları arasında bulunduğu bir mobilya firması olan MOBAK'ın patronu Tufan Tolga, sabah saatlerinde TEGA patronuna yaptığı ziyaretten dönerken, işyeri önündeki çadırda duran grev gözcüsü işçilere sözlü saldırıda bulundu. Daha sonra işyerine dönen Tufan Tolga, firmasının çalışanlarından olduğu belirtilen 6-7 kişiyi işçilerin üzerine saldırttı. Birleşik Metal-İş'in yaptığı açıklamada, MOBAK adlı firmanın yıllardan beri devam eden kayıt dışı çalışma ve birçok usulsüzlükleriyle tanındığı kaydedildi.

Olayda sopalarla saldırıya uğrayan grev gözcüsü bir işçi yaralanırken, jandarma, saldırganları karakola götürdü. Yaralanan işçi ayakta tedavi görüp taburcu edildi. Grev çadırında bulunan ve saldırıya uğrayan diğer işçiler ise jandarma tarafından sorgulanmak üzere karakola götürüldüler.

"Kolluk güçlerinin tarafsız olduğunu anlatamayacağız"
OSB'de bir ilk olan Tega grevi ve işyerindeki sendikalaşma, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde birçok işverenin "bir başka halde organize" olma ihtiyacı hissettiğini gösteriyor. Grevi örgütleyen Birleşik Metal-İş, yasal haklarını kullanmaya çalışan emekçilere yapılan söz konusu saldırıların, devletin başkentinde, ve kolluk güçlerinin gözü önünde gerçekleştiğine dikkati çekti. Yapılan yazılı açıklamada, "Bundan böyle üyelerimize devletin kolluk güçlerinin tarafsız olduğunu anlatma konusunda büyük bir güçlük çekeceğimizi tüm kamuoyuna açıklamak durumundayız" sözlerine yer verildi, saldırganların ve azmettiricilerin derhal yakalanarak yargı önüne çıkarılması talep edildi.