"Sağlıkta aksaklıkların nedeni doktorlar değil"

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktorları, yaşamını yitiren bir hastanın yakınlarınca yapılan saldırıyı kınadı. Açıklamada "sağlık sorunlarındaki aksama sağlık çalışanlarından kaynaklı değil" denildi.

soL (Kocaeli) Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi'nde,'tedavi görürken 6 Kasım'da yaşamını yitiren bir hastanın yakınlarının sağlık çalışanlarını tartaklaması, doktorlar ve bazı çalışanların da kendilerini odalara kilitleyerek bu saldırıdan kurtulması, yine doktorlar ve sağlık çalışanlarınca protesto edildi.

Hastane önünde açıklama
Doktorlar, darp edilen meslektaşlarına sahip çıktı ve saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Hastane önündeki eyleme Kocaeli Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası üyeleri de destek verdi.

Okuduğu bildiride olayı anımsatan Dr. Jale Özdemir, "Kocaeli'de iki hastane dolaştıktan sonra hastanemizde endoskopi yapılıp Dahiliye Servisi'ne yatırılan bir hasta, tedavi sürerken vefat etmiştir. Olayın ardından 30-40 kişilik hasta yakınları ilgili servise baskın yapmış, sağlık çalışanlarını tartaklamış, hekimler ve diğer sağlık çalışanları bu saldırıdan odalarına kapanarak kurtulmuşlardır" dedi.

Can güvenliği istemi
Dr. Jale Özdemir, hiçbir gerekçenin sağlık ortamındaki şiddeti mazur kılamayacağını belirterek, "Saldırıyı kınıyoruz. Sağlık sistemindeki aksaklığın sorumlusu olarak hekimlerin gösterilmesi de bu şiddeti arttırdı. Hükümetler tarafından hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik sevgisiz, emeğe saygısız tutum ve böyle bir ortam, biz sağlık çalışanlarının can güvenliğinin ortadan kaldırılmasından öte 70 milyonun sağlık hakkına zarar vermektedir" diye konuştu. Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek de, "Biz, hasta veya hasta yakınlarının düşmanı değiliz. Onların yaşamaları için çalışıyoruz" derken, SES Şube Başkanı Hüseyin Gülseven, sağlıkta yaşanan olayları hükümetin çıkardığı yasalara ve uygulamaya koyduğu sisteme bağladı.