Kamu emekçileri bugün iş bırakıyor

Kamu emekçileri bugün 81 ilde hayatı durduracak. Adliyelerde, Sosyal Güvenlik Kurumlarında, vergi dairelerinde, nüfus işlerinde, kaymakamlıklar ve valiliklerde memurlar çalışmayacak. Türkiye genelinde 100 bin memur iş bırakacak. Ankara'da 15 bin memur Maliye Bakanlığı'na yürüyecek.

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro Sen ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) bugün Türkiye genelinde iş bırakacak. Adliyeler, sosyal güvenlik şubeleri, vergi daireleri, nüfus ve vatandaşlık işleri, kaymakamlıklar, valilikler dahil olmak üzere 43 kamu kurumunda bugün hizmet verilmeyecek. Türk-Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, mağdur olmamaları için vatandaşlara 'işlerinizi ya bugün ya da perşembe günü gerçekleştirin. 43 kamu kurumuna gitmeyin' çağrısında bulundu.

Fazla mesai, ücret adaletsizliği
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'ın haberine göre memurlar, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 Ocak 2013'ten itibaren kaldırılan fazla mesai ücretlerinin geri ödenmesi, kesilen yol ödeneklerinin tekrar başlatılması, ücret adaletsizliğinin giderilmesi, statü farkının kaldırılması, tüm ek ödemelerin emekli aylığına dahil edilmesi ve memurun iş güvencesine göz diktiklerini düşündükleri hükümete 'dur' demek için eylem yapıyor.

Vatandaşa çağrı: anlayışlı olun
Genel Başkan Fahrettin Yokuş, amaçlarının vatandaşı mağdur etmek olmadığını vurgularken, "amacımız hükümetin yanlış politikalarına dur demektir. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Hükümet, çalışanların elinden kazanım şartlarını almaktadır. Bu konuda diyalog çabalarımız da sonuç vermemiştir. Bize iş bırakma eylemi dışında bir çıkış yolu bırakmamışlardır. Bu manada vatandaşlarımızdan anlayışın ötesinde destek de bekliyoruz" dedi.

Türk- Büro- Sen Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslan, eylem için herhangi bir izne gerek olmadığını ulusal ve uluslararası hukuk kurallarına göre demokratik tepkilerini dile getireceklerini söyledi. Ankara'da Maliye Bakanlığı'na yürüneceğini diğer illerde ise her iki sendikanın ortak hareketle şehir meydanlarında toplanıp basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

Aslan, eylemin ana omurgasını Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının oluşturduğunu dolayısıyla onların da eylemde yer alacaklarını belirterek, "Düşünebiliyor musunuz ocaktan itibaren aylık 450 ila 700 lira arasında kayıpları oldu. Ortalama 500 lira. Fazla mesai kaldırıldı ama fazla çalışma devam ediyor. Vergi haftasında personele nasıl fazla çalışma yapmayın, diyeceksiniz. Ağır ceza mahkemelerinde duruşmalar gece yarılarına kadar sürüyor. Zabit katibinin benim mesaim bitti, deyip gitmesi mümkün mü" diye sordu. Aslan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanlış bilgilendirildiğini düşündüklerini ancak doğruları anlatmak için randevu taleplerine karşılık verilmediğini söyledi.

Büro-Sen eyleme davet çağrısını cevap vermedi
Aslan, Memur-Sen'a bağlı Büro-Sen'i de bizzet sendika merkezine giderek eyleme davet ettiklerini belirterek, "Bize hem bağlı oldukları konfederasyonla hem de kendi aralarında bir değerlendirme yaparak, yanıt vereceklerini söylediler. 13 Şubat'taki bu ziyaretimizden sonra ne bize ne de BES'e herhangi bir yanıt vermediler, dönüş yapmadılar" dedi.

Neden iş bırakıyorlar?
-Kamuda iş yoğunluğu ve personel yetersizliği gibi gerekçelerle fazla mesai çalışması yapıldığı halde 02 Kasım 2011 tarihinde çıkartılan 666 Sayılı KHK ile 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren kaldırılan fazla mesai ücretlerinin çalışanlara ödenmesi,

-Memurun iş güvencesinin kaldırılmak istenmesi

-Ücret adaletsizliğinin giderilmesi,

-Ek ödeme ve her türlü ücretin emekliliğe dahil edilmesi,

-Özelleştirme ve taşeronlaşmaya son verilmesi,

-4/B - 4-C uygulamasına son verilmesi,

-Uluslararası normlarda Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı verilmesi

-Vergide adalet sağlanması,

-Hükümet ve bürokrasi tarafından yapılan sendikal ayrımcılığa dur denilmesi,

-Kamudaki kadrolaşmaya son verilmesi.
memur