IKEA’da örgütlenme hakkı için mücadele devam ediyor

Örgütlenme hakkı ve özgürlüğü için mücadele eden IKEA Türkiye emekçilerine, hem şirketin İsveç’teki merkezinden hem de İsveç hükümetinden destek geldi.

43 ülkede faaliyet gösteren İsveç kökenli mobilya devi IKEA’nın yalnızca Türkiye mağazalarında sendikalaşmanın yasaklanmasına karşı tepkisini dile getiren IKEA Global yazılı bir açıklama yaptı.

IKEA'daki örgütlenme çalışmalarına iki yıldır tüm hızıyla devam eden KOOP-İş (Türkiye Kooperatif, Ticaret ve Büro İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Eyüp Alemdar, IKEA Global’in Türkiye’de yaşanan sürecin markaya zarar verdiğini vurgulayarak, sendikalaşmaya karşı olmadıklarını yazılı olarak hem kendilerine hem de Türkiye’deki işverene gönderdiğini söyledi.

Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in haberine göre, IKEA’nın sendikalaşmayı desteklediğini, bu nedenle de bütün ülkelerdeki mağazalarında çalışan işçilerin sendikalı olduğunu belirten Alemdar, buna karşılık Türkiye’deki IKEA’nın sendikalaşmayı önlemek için her türlü engeli çıkardığını ifade etti.

Alemdar, üye oldukları UNI Global Union (Uluslar arası Sendikalar Ağı Federasyonu) ile IKEA İsveç’te örgütlü Handels ve Unionen sendikalarıyla birlikte örgütlenme projesi oluşturduklarını, İsveç Hükümeti’nin de bu projeleri finanse eden fona mali destek verdiğini açıkladı. Bu fondan iki aşamada 160 bin lira para aldıklarını ifade eden Alemdar, kendi kaynaklarını da ekleyip IKEA’da işçileri sendikalı yapmak için kullandıklarını açıkladı.

“Kuran’a el bastırdılar!”
IKEA Global’nın sendikalaşmayı desteklemesine karşın, Türkiye IKEA’nın yöneticisi olan MAPA Mobilya’nın örgütlenmeyi engellendiğini ifade eden Alemdar, “ çeşitli yollarla üye listelerini ele geçirmişler. İkna odaları kurmuşlar. Öyle ki üye olmamaları için Kuran’a el bastırarak yemin ettirmişler. Fırsat buldukça da işten çıkarma yaparak mağaza yöneticilerinin akrabalarını işe alıyorlar. Tabii ki sendikaya üye olmamaları koşuluyla” şeklinde konuştu.

Alemdar perakende sektöründe işçilerin çalışma şartlarının ağır, mesailerin uzun ancak maaşların asgari ücret seviyesinde olduğunu anımsatarak mücaleye devam edeceklerini vurguladı.

“29 Aralık’tan itibaren eylemdeyiz”
Türkiye’deki 5 IKEA mağazasında örgütlenmelerini sürdüren Alemdar 29 Aralık gününden itibaren IKEA mağazaları önünde eyleme hazırlandıklarını açıkladı.

IKEA emekçileri tarafından geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen eylemde IKEA’nın Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi toplu sözleşme görüşmelerinin yasak olduğu ülkeler dışında hemen her ülkede toplu iş sözleşmelerinin bulunduğu ifade edilmişti.

Franchise olan Mapa Mobilya’nın IKEA Global'in ilkelerine tabi olmadığını ileri sürdüğünü belirten Koop-İş yönetimi, "Yasal olmamasına rağmen elden para vererek, sendika üyeleri notere götürülüp istifa ettiriliyor. Üyelik bedeli 45 TL, istifa bedeli 100 TL. Sendikaya üye diye işten çıkaramadıkları için üyelerimizi performans ya da diğer sebeplerle işten çıkarıyorlar. Elimizde belgeler var. Bu baskının kanıtıdır” dedi.

"Sendikaya karşı nötrüz"
IKEA Türkiye CEO'su Fuat Atalay ise Koop-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alemdar'ın iddialarını redederken, Alemdar'ın iddia ettiği gibi IKEA'da sendika olmayan tek ülkenin Türkiye olmadığını ABD ve Ortadoğu ülkelerinde faaliyet gösteren IKEA'larda da sendika bulunmadığını belirtti.

Atalay, IKEA Global gibi IKEA Türkiye'nin de sendikal örgütlenmeyi evrensel insan hakkı olarak gördüğünü ancak şirket politikası olarak sendikaya karşı 'nötr' olduklarını ifade etti.