Edirne, Sinop ve Kartal'da Metin Öğretmen için eylem

Metin Lokumcu adlı öğretmenin Hopa’da polis terörü sonucu katledilmesine yönelik öfke eylemleri yayılıyor. Ankara’da ve Taksim’deki eylemlere polisin saldırmasının ve Artvin’de “cadı avı” başlatılmasının ardından Kartal’da ilerici ve devrimci güçler bir protesto eylemi düzenlediler.

Sinop'ta eylem: Türkiye 'ileri faşizmin' gölgesinde

AKP’yi protesto eden Hopa halkına saldıran, saldırı sırasında emekli öğretmen Metin Lokumcu’yu katleden, Hopa’daki saldırıları İstanbul ve Ankara’da protesto etmek isteyenlere de saldıran polis ve AKP bugün saat 17.30’da Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda protesto edildi. Eyleme KESK Şubeler Platformu, TKP, ÖDP, EMEP, Halkevi ve Gençlik Muhalefeti katıldı. “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Kurtuluş Yok, Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek”, "Dün Fatsa'da Bugün Hopa'da, Çözüm Faşizme Karşı Savaşta" sloganları atıldı. KESK adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Seyfi Çelebi’nin yaptığı basın açıklamasının ardından yarım saatlik oturma eylemi yapıldı.

Burada yapılan açıklamada, "Türkiye 'İleri Faşizmin' gölgesinde" denilerek, tüm demokratik hak ve özgürlük taleplerinin polis şiddetiyle bastırılmaya çalışıldığı belirtildi.

"Yaşananlar, genel seçimlere yaklaştığımız bu dönemde, seçimlerin demokratik ve şeffaf bir ortamda yapılacağına dair kaygımızı, tereddüdümüzü arttırmıştır" denilen açıklama şöyle sürdürüldü:

"Demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz! En temel demokratik hakları için basın açıklaması yapanlara dahi gaz bombaları ile saldırmayı alışkanlık haline getiren polis, toplumsal olaylara müdahalede sınır tanımaz hale gelmiştir. Polisin, hak arama mücadelesi yürüten tüm kesimlere yönelik bu pervasız tavrının arkasında, AKP iktidarının, başta başbakanın, kışkırtıcı söylemi ve cesaret veren tutumu olduğu bilinmektedir. “İleri Demokrasi” nutuklarının atıldığı bir dönemde, her fırsatta şiddeti meşrulaştırmaya çalışanların maskesi son yaşanan şiddet dalgası ile bir kez daha düşmüştür. Tüm yaşananlara rağmen, başbakan, halkın farklı kesimlerini karşı karşıya getirmeye hizmet edebilecek kışkırtıcı söyleminin dozajını artırmaktan çekinmemektedir. Hopa’da polisin yoğun gaz bombası nedeni ile bir kişinin yaşamını yitirmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına karşın, başbakanın hakları için alanlara çıkan halka “eşkıya şehre inmiş” diyerek hakaret etmesi, kendinden olmayana duyulan öfkenin yansımasıdır. Sinop KESK Şubeler Platformu olarak, öncelikle Eğitim Sen sendikamızın emekli üyesi, öğretmenimiz Metin Lokumcu’nun ailesine ailesine ve tüm yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Bu cinayetin ve arkasından yaşanan saldırıların sorumlularının hak ettiği cezayı alması için gerekli mücadelenin sürdürülebileceğini kamuoyuna ilan ediyoruz. Ancak faşizmin egemen olduğu ülkelerde yaşananlarla kıyaslanabilecek bu saldırıları kınıyor, gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. “Kendine demokrat” AKP iktidarının faşizan tutumu karşısındaki net tutumumuzu devam ettireceğimizin altını tekrar çiziyoruz.

Demokrasi mücadelemizi, dün olduğu gibi bugün de daha çok büyüterek sürdüreceğiz.

Zulme boyun eğmeyeceğiz, susmayacağız, direneceğiz!"

Kartal'da da eylem vardı
Dün Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan kitle saat 19.00 itibariyle yürüyüşe başladı. “AKP’nin ileri demokrasisi ölüm saçtı - Katiller hesap verecek!” pankartıyla yürüyen kitle, Kartal Meydana geldi. Burada yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Evet Hopa halkı Erdaoğan’a hoş geldin demedi! Halk düşmanı, emek düşmanı, doğa düşmanı AKP iktidarını 'AKP Hopadan defol!' diyerek karşıladı... Türkiye halkı nasıl çayına, emeğine, deresine, çevresine yaşamına ve ülkesine sahip çıktıysa, polis terörü ile yaşamını kaybeden Metin Öğretmeni”ne de sahip çıkacaktır! Metin öğretmenin katillerinden, halka saldıranlardan hesap soracağız! AKP iktidarı bu saldırının hesabını verecektir. Bu baskıların, devrimcileri susturamayacağını dosta düşmana gösterceğiz. Unutmasınlar ki bu ülkede devrimciler var!” denildi.

Eyleme BDP, EMEP, ESP, Emekli-Sen Kartal Şubesi, Eğitim-Sen 5 No’lu Şube, Halkevleri, ÖDP, Partizan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi, TÖP, TKP, BDSP ve Kaldıraç katıldı.

Bir eylem de Edirne'de
Edirne merkezde TKP, Halkevleri, ÖDP, EMEP, Eğitim-Sen ve diğer demokratik kitle örgütleri 18.00'da Eski Cami arkasında Hopa'daki AKP ve polis terörünü protesto etmek için bir araya geldiler. Ardından AKP İl Başkanlığ'ına doğru yürüyen topluluk, AKP İl Başkanlığı önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Polis engeli ile karşılaşan topluluk slogan ve protestolarla birlikte AKP İl Başkanlığı önünde basın açıklamasını tamamladı. Basın açıklaması esnasında TKP'li Öğrenciler ve Gençlik Muhalefeti'nden öğrenciler "FAŞİZME ÖLÜM TEK YOL DEVRİM" yazılı bir pankart açarak AKP hükümetini protesto ettiler.

Çevredekilerin de alkışlarla destek verdiği eylem, sloganlarla sona erdi.

(soL-Haber Merkezi)