Ankara'da doğalgaz zammına protesto

Dün akşam saatlerinde Kızılay'da biraraya gelen KESK, TMMOB, ATO, DİSK, Türk-İş, Halkevleri ve ÖDP üyeleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyerek doğalgaz zammını ve hükümeti protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) Doğalgaz zammına protestolar sürüyor. Dün Ankara'da KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası (ATO), DİSK, Türk-İş, Halkevleri ve ÖDP üyelerinden oluşan bir grup, saat 17.30'da Ziya Gökalp Caddesi'ndeki Eğitim-Sen 1 No'lu Şube binası önünde toplandı. Yaklaşık bin kişilik grup, Güvenpark'ta bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi binasına doğu AKP ve zamlar aleyhinde sloganlar ile yürüyüşe geçti.

İstenilen güzergah üzerinden yürünmesine polisin izin vermemesi üzerine kısa bir süre gerginlik yaşanırken grup daha sonra, polisin belirlediği güzergahtan yürüyerek belediye binasının önüne geldi. Ortak basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Çulfa okudu. Hükümet'in son bir yılda elektriğe %60, doğal gaza ise %80 zam yaptığı belirtilen açıklamada, bu zamların keyfi olduğu vurgulandı. Mal ve hizmetlere yapılan zamlara karşılık memur maaşlarındaki artışın %8 oranında kaldığı belirtilerek, "Bu zamlar insanlara soğuktan ölmeyi öneriyor. AKP'nin zam politikaları yerel seçimlerde halk tarafından cezalandırılacak" ifadesine yer verildi.

Emekli-Sen "yoksulluk dilekçesi" verecek
Öte yandan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, doğalgaz zammını protesto etmek için 18 Kasım Salı günü çeşitli illerde eylemler gerçekleştireceklerini açıkladı. Artan yaşam giderlerini maaşları ile karşılamalarının mümkün olmadığını belirten emekliler, Ankara'da Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu İdaresi'nin önünde, diğer illerde ise fonun il müdürlükleri önünde buluşarak "yoksulluk dilekçesi" verecek ve yardım talebinde bulunacak.

DİSK ve KESK eylem programını açıkladı
Sendikalar da krize ve zamlara karşı ortak eyleme hazırlanıyor. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek tarafından açıklanan eylem programına göre, 11 Kasım'da her iki sendikanın genel başkanları biraraya gelerek "Krizden çıkış için emek ve demokrasi programı"nı kamuoyuna duyuracak. 15 Kasım'da Türkiye'nin tüm kent merkezlerinde oturma eylemi yapmaya hazırlanan sendikalar, 29 Kasım'da da yoksulluk, Ankara'da yapılacak olan "Krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, demokrasi ve barış" mitinginde buluşacak. Sendikalar, sürece örgütlü olarak müdahale ederek doğalgaz zammını geri aldırmayı hedefliyor.