Halit Çelenk Ankara'da anıldı

5 Mayıs 2011'de aramızdan ayrılan devrimci avukat Halit Çelenk Adalet İçin Hukukçular tarafından bugün Ankara Barosu’nda düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Adalet İçin Hukuçular bugün Ankara Barosu’nda düzenlenen bir etkinlikle 5 Mayıs 2011’de aramızdan ayrılan devrimci avukat Halit Çelenk’i andı. Serpil Çelenk Güvenç, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir ve Av. Özlem Şen Abay’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin izleyicileri arasında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Başar Yaltı, TBB Disiplin Kurulu Başkanı Halim Mısır, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Güldoğan, CHP eski milletvekili ve Eğit - Der eski Genel Başkanı Mustafa Gazalcı, Halit Çelenk’in ailesi ve Çelenk’le birlikte Denizler’i savunan avukatlar yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan Serpil Çelenk Güvenç, sözlerine salonda çalan müziklerin ona annesi ve babasının dans ettiği zamanları anımsattığını söyleyerek ve bu anımsatma için teşekkür ederek başladı. Çelenk konuşmasında babasının Gezi Direnişi’ni, devrimcileri ve devrimci avukatları görebilmiş olmasını arzu ettiğini belirterek “6 Mayıs’ta Denizler’i anarken onu da göreceğim ve ona bu günleri anlatacağım. Anısı mücadelemize önder olsun” dedi.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Korkut Boratav, Çelenk’in, eğer yaşasaydı bugün yaşananları mafya devleti ile faşizmin birleşmesi olarak tanımlayacağını ve böyle bir dönemde tüm gücüyle örgütlenmeye çalışacağını söyledi. Boratav sözlerini “Ülkede faşizm almış başını giderken benden sonraki arkadaşlar hukuktan bahsedecekler. Nasıl konuşacaklar bakalım?” diyerek sonlandırdı.

Prof. Dr. Ali Murat Özdemir konuşmasında başkanlık sisteminin hukuki temellerine ve ülkede geçmişte bu konuyla ilgili yaşanan tartışma deneyimlerine değindi. Ülkedeki sağcıların en eğitimlilerinin bile 60 Anayasası’nı anlayamadığını söyleyen Özdemir, başkanlık sisteminin sonuçlarını olarak ise “işçi haklarını kolay çürütmek, kolay savaş çıkartmak ve daha zayıf bir Meclis” olarak tanımladı. Bu sistemde Meclis'in daha ”demokratik” gözükebileceğini söyleyen Özdemir bunun gelir dağılımının da demokratik olacağı anlamına gelmediğini ve bu anlamda yapılacak değişimlerin demokrasinin geliştirilmesi açısından bir anlamının olmayacağını söyledi.

Son olarak söz alan Avukat Özlem Şen Abay, AKP dönemindeki davalardan ve hukuksuzluklardan söz etti. Abay AKP’nin bu davalarla bir düşman hukuku yarattığını söyleyerek bu sayede faşizan bir perdeleme sistemi yaratıldığını belirtti.