Charles C. Ebbets

NULL

G&oumlkdelen Tepesinde &Oumlğle Yemeği

Charles C. Ebbets tarafından 29 Eyl&uumll1932 yılında, bu g&uumln General Electric Binası olarak bilinen Rockefeller Merkezi&rsquonde &ccedilekilen bu fotoğraf 2 Ekim pazar g&uumln&uuml New York Herald Tribune&rsquode yayınlandı. Rockefeller Merkezi inşaatının 69. katında &ccedilelik konstr&uumlks&uumlyon kiriş &uumlzerinde &oumlğle yemeklerini yiyen on bir iş&ccedilinin bu fotoğrafı gazetede yayınlandığı sırada &ccedilok ses getirmişti.

Benzer alanlarda, inşaatlarda &ccedilekilmiş onlarca fotoğrafta Ebbets y&uumlksekliğin heyecanını ve bir yandan da huzurunu anlatmak istemiştir. Fotoğraftakiler o yıllarda bir&ccedilok iş kolunda olduğu gibi inşaat sekt&oumlr&uumlnde de &ccedilalışan g&ouml&ccedilmen iş&ccedililer. Estetik ve bir o kadar da şaşırtıcı g&oumlr&uumlnen bu kareler aslında &ccedilalışanların hayatlarını nasıl hi&ccedile saydıklarını ve belki de şartların ne durumda olduğunu g&oumlstermesi a&ccedilısından da &oumlnemli.

O y&uumlksekliklerde r&uumlzgarın hızı d&uumlş&uumln&uumlld&uumlğ&uumlnde, değil rahat&ccedila oturur vaziyette beklemek, sigara yakmaya &ccedilalışan , &uumlzerleri &ldquoVOS&rdquo yazılı karton kutularda yemek yemeye uğraşan iş&ccedililer, metrelerce uzaktaki New York g&oumlr&uumlnt&uumls&uumln&uumln iş&ccedililerle aynı netlikte olması (ki fondaki binaların &oumln y&uumlzeylerine d&uumlşen keskin g&uumlneş ışığı, g&uumlneşin aslında &oumlğle saatlerindeki gibi tam da tepede olmadığını g&oumlsteriyor, ayrıca bu ışık şartında şehir g&oumlr&uumlnt&uumls&uumln&uumln iş&ccedililerle aynı netlikte olmasını sağlayacak kadar net alan derinliği verecek kısıklıkta bir diyafram se&ccedilimi de m&uumlmk&uumln olmayacaktır) fotoğrafın sanki ger&ccedilek olmayabileceğini akla getirse de geriye d&oumln&uumlk araştırmalarda b&oumlyle bir iddiaya rastlanmıyor.&nbsp

Bu t&uumlrden bir &ccedilok ikonik fotoğrafın olduğu gibi bu fotoğrafın da basım ve yayım hakkı, Bettman Archive adlı kuruluşta. Fakat 2003 Ekim&rsquoine kadar Bettman Archive, fotoğrafı &ccedileken kişinin adını duyurmamıştı. Halen arşivdeki bir &ccedilok fotoğrafın fotoğraf&ccedilısı &ldquobilinmiyor&rdquo yada &ldquoanonim&rdquo olarak g&oumlsterilmekte.

&Oumlzg&uumlr Atak