Büyük Düşler, Orta Halli Çelişkiler Mor Ve Ötesi

Mor Ve Ötesi'nin yeni albümü "Büyük Düşler"in kitapçığına bakıyoruz. Masum çelişkiler faslının, medyatik simalar, TV yıldızları ve popçuların yanında, geleneksel soldan Yalçın Küçük'ün, devrimci demokrat Express dergisinin, Fikirtepe ahalisinin, Üniversite Konseyleri Derneği ve ODTÜ Sosyalist Düşünce Topluluğu'nun yer aldığı teşekkürler kısmından başladığını görüyoruz.
İtibar basamaklarının itinasız çıkıldığı, hem marjinali hem statükoyu içeren bu müphem vefa, topluluğun aidiyeti konusuna dikkat çekiyor. Bu şenlikli liste aslında onların iki öğrencinin cebindeki parayı bir bira için denkleştirdiği Peyote, Captain Hook, Bronx, Kemancı gibi kült mekanlardan, dev sponsorlu konserlere uzanan hikayelerinin de özeti.

Hikayenin adı "paçavradan kürke" değil. Sebat dolu yolculuğun Sanço'suydu (Don Kişot) bu çelişkiler. Tepkiler üzerine Rock'n Coke'u reddetmiş ardından aynı şemsiye altındaki bir markanın turnesine çıkmış olmaları üzüntü kaynağı olmuşsa da, bunu yok sayan sessiz çoğunluğun sevgisi nefrete dönüşmemişti.

Kolajlar, göndermeler ve mesajlar
MvÖ geçmişini unutan bir topluluk değil. Örneğin 'Darbe' adlı albümün en iyi şarkısında, 12 Eylül askeri rejiminin astığı (şarkıdaki gibi 16 değil) 17 yaşındaki Erdal Eren'i gündeme getirmeleri belleği zayıf toplum karşısında büyük bir duyarlılık.

Öte yandan MvÖ'nin gündemi arapsaçı. Light yeni solcu ile devrimci demokrat karışımı puslu aynadan bize yansıyanlar yarı anarşist alerjiler (Şirket), resmi ideoloji eleştirisi (Parti), pastane romantizmi (Küçük Sevgilim), nostalji (Durma Öyle), şehirli rastacılık (Beton Orman), yarın umudu (Sonu Belli) ve utangaç bir konformizm.

Açılıştaki partinin bir eğlence partisi mi, yoksa siyasi parti mi olduğunu kestirmek kolay değil. MvÖ'nin eğretilemeleri kolaj hatta bazen yamalı bohça gibi. Gariptir, kolay ama kendini zor ele veren bir yanı var bu yaklaşımın. O nedenle dinleyicileri ile MvÖ arasında dar bir makas var giderek açılan onlar muhtemelen 'Küçük Sevgilim'i sevecekler, topluluğun 'keşke Darbe'yi sevseler' nahif temennisine rağmen.

Haksızca eleştirildikleri konuların başında politik göndermeler geliyor. Oysa MvÖ'nin sahip olduğu en değerli şey bu.

Albümdeki sözlerin forum sitelerinde anlaşılmaz karşılanması, topluluğun suçu değil elbet okumayan, tarih bilinci zayıf kuşaklarla karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha acı biçimde hatırlatıyor bu bize.

Müzik mi? Yeni adına bir şey yok şarkılarda monotonlaşma tehlikesi başlamış. "Dünya Yalan Söylüyor"daki şarkıları gölgede bırakmıyor bu albümdekiler.

Abartmadan ve küçümsemeden kabul buyuralım eğrisiyle doğrusuyla rock müziğimizin ana gündemlerinden biri MvÖ. Eleştirdiğimiz gibi farklarına ve değerlerine de sahip çıkalım. Yarının kişilikli rock müziği için iyi tohumlar taşıdıklarına olan inancımızı yitirmeyelim. Bu krediyi hak eden ve düşünen topluluklarımızdan biri Mor ve Ötesi.

Murat Beşer