Zaman gazetesi Maraş katliamı failini tanık yaptı!

Zaman gazetesi bugün yaptığı Maraş Katliamı haberinde, birçok insanın ölümünden bizzat sorumlu olan ve idam cezası almış Güngör Gencay’ı olayın tanığı ilan etti. Katliamın aktörlerinden olan Gencay, öğretmen tabutuna yaptıkları saldırıyı ‘tabutta ölü yoktu taş vardı’ diye savundu.

Zaman gazetesi bugün yaptığı haberle Maraş katliamının faillerinden olan Güngör Gencay’ı katliamın tanığı olarak gösterdi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Maraş katliamının müdahil avukatı Nusret Senem, Gencay'ın Yürükselim mahallesindeki katliamın aktörlerinden birisi olduğunu ve idam cezasına çarptırıldığını dile getirdi.

Katliamın liderlerindendi, Zaman gazetesi tanık yaptı
Maraş katliamının yıldönümü dolayısıyla yapılacak olan miting öncesi üst üste Maraş katliamı haberleri yapan Zaman gazetesi bugünkü haberiyle gazetecilik değerlerini yerle bir etti. Katliamın sanıklarından olan ve üstelik idam cezası almış olan Güngör Gencay, gazetenin haberinde katliamın tanığı olarak sunuldu.

Yürükselim katliamının liderlerinden
Zaman gazetesinin bugün sayfalarına taşıdığı haberin ardından bilgi almak için ulaştığımız, davanın müdahil avukatlarından Nusret Senem, Güngör Gencay’ın tanık olmadığını, aksine katliam davasında idam cezası almış birisi olduğunu dile getirdi. Katliamda Gencay’ın rolünü sorduğumuz Senem, en büyük vahşetin yaşandığı mahallelerden birisi olan Yürükselim’de Güngör Gencay’ın katliamın liderlerinden birisi olduğunu söyledi.

Gencay’ın kapı komşusu dâhil birçok Alevi ve solcu yurttaşı katlettiği gerekçesiyle mahkemede idam cezasına çarptırıldığını belirten Senem, haberdeki tanık kelimesinin büyük bir çarpıtma olduğunu dile getirdi.

“Silah söküp takmasını bilmiyormuş”
Davada idama mahkûm edilmiş ve yüzden fazla insanın vahşice katledildiği bir olayın faillerinden olan Güngör Gencay’ı tanık olarak haberleştiren Zaman gazetesinde, Gencay’ın şu ifadeleri oldukça dikkat çekici: “Olayın ardından, ne kadar komşum varsa, bunları bir alanda toplamışlar. Ellerine birer beyaz kâğıt vermişler. Herkese sağ görüşlü komşusundan tanıdığı kim varsa buraya yazsınlar demişler. Boş kâğıtlara herkese bir suç isnat etmişler. Bana da 'Bu judocu, elinde makineli tüfekle damdan atlayarak herkesi taradı' demişler. Silah söküp takmayı bile şu gün olsun bilmem."

Haberde Zaman’a silah söküp takmasını bilmediğini söyleyen Gencay’ın bu ifadeleriyle ilgili ise Senem, “Birçok komşusu Gencay’ın katliama hem önderlik ettiğini hem de silahla birçok kişiyi öldürdüğünü teyit etti. Söyledikleri tamamen çarpıtmadır” dedi.

Öğretmen cenazelerinde ‘taş’ varmış
Gencay’ın haberde ‘tabutta taş vardı’ dediği olayda ise iki solcu öğretmen ülkücüler tarafından vurularak öldürülmüştü. Öldürülen iki öğretmen Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu için halk tarafından düzenlenen cenaze törenine yine ülkücü bir grup taş ve sopayla saldırmış ve saldırısı sonrası cenazeler yola düşmüştü. Daha sonra ise yere düşen cenazeler polisler tarafından kaldırılmıştı.

Zaman gazetesi bu gerçeği, katliam liderlerinden olan ‘tanıkları’ Gürsoy’un ifadesine göre, "Ulu Cami'nin avlusuna tabut getirmişler, millet aşağıdan yukarıya hücum edince tabutu koyup kaçıyorlar. Tabutları açınca içinden taşların çıktığını gördük" şeklinde değiştiriyor. Bugüne kadar birçok ifadeye göre kesinleşmiş polislerin yerden toplamak zorunda kaldığı cenazeler katliamın sanıklarından birinin sözleriyle haberde bir anda değiştiriveriliyor.

Yargıtay katliamın cezalarını bozmuştu
Yüzden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği vahşi katliamın davasında 804 kişi hakkında dava açılmış, sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştı. Ancak daha sonra alınan bu kararlar Yargıtay tarafından bozuldu ve katliam davası sonuçsuz kaldı.

Haber fotoğrafı dikkat çekici
Bu arada haberde dikkat çeken bir diğer nokta da Zaman gazetesinin haber için seçtiği fotoğraf. 'Devrimci Öğretmen' yazan bir pankartın yer aldığı fotoğrafta, solcular polis tarafından aranıyor. Haberin nasıl bir anlamla kapanmasını istediği açık olan gazete, katliam fotoğrafı yerine solcuların fotoğrafını manşetine çekmeyi tercih etmiş.

(soL - Haber Merkezi)