Yeni sayı çıktı: “Hırsızı-katili-yobazı kovala!”

soL bu hafta kapak dosyasında “Hırsızı-katili-yobazı kovala!” kampanyasına yer veriyor. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Barış Derneği, soL dergisi, soL portal, Üniversite Konseyleri Derneği, Komünist Gençlik, Hukukta soL Tavır ve #direneğitim, ortak bir bildiri yayınlayarak “Hırsızı-katili-yobazı kovala!” kampanyası başlattı.

Geçmişte Cemaat’in hışmına uğramış bazı kesimler bu saldırıya karşı Cemaat’i savunur bir pozisyona yerleşirken; Cemaat’in AKP’den daha büyük bir tehlike olduğunu öne süren siyasi çevre ve isimlerin AKP’nin operasyonlarına bir süredir verdiği destek, son operasyonda da sürdü.

Toplumun bu çatışmada AKP gericiliği ile Cemaat ve ABD destekli bir yeni iktidar alternatifi arasında sıkışmaya itildiği görülüyor. Komünist Parti (KP) operasyon günü yaptığı açıklamada tam da bu
noktaya işaret ederek, “artık kendi evlatlarını yeme evresindeki karşıdevrimi durduracak tek güç, sosyalizm mücadelesidir” dedi. Yolsuzluk operasyonunun yıldönümü olan 17 Aralık tarihinde yaptığı bir diğer açıklamada da “çaldıkları paralarla yakalanan siyasetçi ve evlatları için verilen takipsizlik kararının bir hükmü bulunmamaktadır. Hırsızı, katili, yobazı kovalayacağız” ifadesini kullandı.

Komünist Parti’den yapılan açıklamalar sonrasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Barış Derneği, soL dergisi, soL portal, Üniversite Konseyleri Derneği, Komünist Gençlik, Hukukta soL Tavır ve #direneğitim, ortak bir bildiri yayınlayarak “Hırsızı-katili-yobazı kovala!” kampanyası başlattı. Ortak açıklamada “siyasi iktidar nerede emekçinin, aydının, öğrencinin, doğanın canını yakıyorsa… Orada olacağız. Bilime, sanata, kültüre, tarihsel zenginliklere karşı atılan her adımı mercek altına alacağız. Saltanat düşkünlüğüne, savaş çığırtkanlığına izin vermeyeceğiz. Haber yapacağız, gün olacak dava açacağız, hırsızın-katilin-yobazın peşini bırakmayacak, kavga edeceğiz. Her bir suç için ayrı dosyalar hazırlayacağız. Hırsızı, katili, yobazı rahat bırakmayacağız” denildi.


-Mahkemenin ‘yüce’sinde ne saklanıyor? (Ali Rıza Aydın)

AKP’li bakanların Yüce Divan’a sevk edilip edilmeyeceği tartışması hararetliyken, sürecin nasıl işlediğine ve bu mahkemelerin yapısına dikkatli bakmak gerekiyor. İstisnalar bir kenara konursa, bu mahkemelerin “yüce”liklerinin de, “yüce” görevlileri aklama misyonuyla ilgili olduğu görülecektir. 

-Almanya’da ‘casus’ Türkler ve ‘İslam Partisi’ korkusu (Osman Çutsay)

Skandal tutuklamalar, iki ülke arasındaki, daha doğrusu Erdoğan hükümetiyle Merkel hükümeti arasındaki ilişkilerin iyice soğuduğuna dair yeni bir işaret oldu. Bu sürtüşme, Almanya’nın sokaklarında İslam karşıtlığı yayılırken yaşandı.

-Hukuksuzluklar ülkesinde 30 yıllık bir tutsak (Ali Ufuk Arikan)

İnsan ömründen çalınmış koca bir 30 yıl düşünün, üstelik demir parmaklıklar ardında. Sonra bir tutam “özgürlük” ve yeniden cezaevi, bir 7 yıl daha diyerek...

-Ablukayı yenme zamanı (Gülzerin Kızıler)

ABD-Küba arasında yaşanan gelişmeler, geçtiğimiz haftanın en çok tartışılan konusu oldu. Gerçek Küba dostlarına düşense, devrimin yıldönümüne denk gelen gelişmeleri felaket umacısı tavrıyla değil, bu mücadeleci ülkenin bir kazanımı olarak görmek ve Kübalı komünistlere güvenmek.

-Andre Vltchek: Batı kültürü hastalıklı (Erman Çete)

Noam Chomsky ile birlikte yazdığı Batı Terörizmi isimli kitabı yakın zamanda Türkçe’ye kazandırılan Andre Vltchek’le, yer yer “tartışmalı” bir söyleşi gerçekleştirdik. Vltchek, ABD’ye karşı
Rusya ve Çin’i bir “odak” olarak görüyor, AKP’nin Türkiye’yi Çin ve Rusya’ya yakınlaştırabileceğini düşünüyor.

-Komünistlik böyle bir şey işte…

93 yıl önce İzmir’de 200 Yunanlı komünist, işgale karşı direndi ve kurşuna dizildi. Tuğrul Keskin, Zito i Epanastasis - Yaşasın İsyan’da, bu direnişi şiire dönüştürdü. İsyanın ve idamın geçtiği İzmir’de, üstelik 200 güzel adamın kurşunlandığı Balçova sahilinde, Kemal Okuyan ile Tuğrul Keskin buluştu, komünistleri, enternasyonalizmi, yurtseverliği, isyanı, yani Zito i Epanastasisi’i konuştular.


Ve daha fazlası:

18 ‘Şanzelize’ değil evlerini istiyorlar
20 Erdoğan Köşk’e, Türkiye kaosa
22 ‘Yerin üstü ‘altın’dan daha zengin
24 Madenlerde, inşaatlarda, kamyon kasalarında ölüm
26 İşten çıkarılan asistana ODTÜ sahip çıktı
28 Bütçede yine ekonomi siyaseti yönetti
36 Karşı devrimin iflası: Makedonya
42 Bankacılar halka inerse...
44 Küba ve enerji devrimi
46 Çocuklarda akran davranışına uyum
50 Dayatılana inat Küba’da özgür sanat
52 Mükemmel olmayan sinema
54 Kübalı yazarın ve sanatçının örgütü
58 Küba’nın çocuklarının kitaplığı
60 ...Ve işçiler takım kurar…


Yazılarıyla

5 Aydemir Güler / Kadehler diktatöre kalksın
23 Kemal Okuyan / Küba...
27 Alpaslan Savaş / 2014’ün emek suçları
43 Şule Süzük Toker / Zorunda mıyım?
64 Nihat Behram / Giden yıla lânet, gelen yıla umut...