Medyanın savaş merakı!

Türkiye'nin Ortadoğu siyasetinin yeniden şekillendirilmesinde öne çıkma gayreti, hükümetin karşısına çeşitli başlıklarda kriz olarak çıkıyor. Medyanın ise bu süreçlerde adeta seferberlik ilan ederek, savaş kışkırtıcılığının dozunu iyice artırdığı görülüyor.

AKP bölgede son haftalarda birtakım gerilimlerin tarafı olunca, medya "büyük güç" gazı vermekte gecikmedi. Medyanın, AKP hükümetinin bölgenin büyük abisi rolünü oynamak adına ‘sert’ bir tavır takınma ve ‘kırıp dökmeden’ gerektiğinde ilişkileri germe manevralarına oldukça iyi angaje olduğu görünüyor. AKP ile farklı siyasi renge sahip yayın odakları dahi böyle başlıklarda, adeta “milli seferberlik” haline geçip, tek ses haline gelebiliyorlar.

Hem suçlu hem güçlü
Birkaç ay önce, Suriye başlığında medyanın takındığı tavır, tam bir savaş kışkırtıcısı rolü idi. İlişkilerin iyice gerildiği, Türkiye’den sürekli olarak Esad’a görevi bırakma çağrısının yapıldığı günlerde Suriye’de bir köye çekilen Türk bayrağı ve akabinde olan gelişmeler, medyanın aradığı bahaneyi vermişti. Son derece normal bir uygulama olarak düşünülebilecek olan, Suriye topraklarında çekilmiş Türk bayrağının indirilerek yerine tekrar Suriye bayrağı çekilmesi durumu manşetlere taşınmış, Suriye askerinin kendi ülkesinde bir başka ülke bayrağını indirerek, kendi bayrağını asması adeta savaş sebebi olarak gösterilmişti. Zaman gazetesi haberi aynen şu şekilde verdi:

"Suriye askerleri köydeki gözetleme kulesine daha önce köylüler tarafından çekilen Türk bayrağını da indirerek yerine Suriye bayrağını astı. Bunun üzerine, sınırdaki Türk karakoluna büyük bir Türk bayrağı çekildi. Türk askerinin yapılan uyarı ateşi sonrasında Suriye güvenlik güçlerinin sınıra sadece 500 metre uzaklıktaki köyden çekildiği bildirildi."

Olay bir çok haber sitesinde şu şekilde verildi:

"Gece boyu sınıra yığınak yapan kanas tüfekli Suriye askerleri köydeki gözetleme kulesine çıkarak daha önce köylüler tarafından çekilen Türk bayrağını indirdi ve yerine Suriye bayrağını astı. Askerler bayrağı indirirken, askeri helikopterler havada tur attı. Bir süre sonra Türk askerleri de sınırın öte yanına Türk bayrağını göndere çekti."

“Suriye askerleri sınıra dayandı” gibi başlıklar verilen haberler ülkeyi savaş psikolojisine sokmaya yetti. Yaşananlar, Türkiye’nin gerçekleştirdiği açık bir provokasyon olmasına rağmen, medyanın çubuğu tersine bükmesi, Suriye siyasetine müdahil olma gayreti içindeki hükümetin kamuoyu desteğini sağlamasına yaradı.

Bir taşla iki kuş: Hem Kürtler hem İsrail
BM kararının basına sızması ve İsrail’in özür dilememe ısrarı üzerine Türkiye’nin İsrail’e yaptırım uygulayacağını açıklaması bu ülke ile ilişkileri iyice germiş, AKP ise söylemini gittikçe sertleştirmişti. Hükümet bugünlerde, Türkiye kamuoyunda geleneksel olarak var olan İsrail karşıtlığına oynayarak söylemini sertleştirmiş, medya da bu söyleme paralel bir tutum almıştı. İsrail tarafından da kışkırtılan bu süreç, medyanın savaş tamtamlarını çalması için yeterli görüldü.

Birçok gazete İsrail’de yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesini kaynak göstererek, PKK ile İsrail’in işbirliği içine gireceğini iddia eden haberlere yer verdi. Türkiye’nin en çok satan gazetelerinden biri olan Posta’nın haberi şu şekildeydi:

Türkiye ile İsrail arasındaki kriz derinleşiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın 'misilleme' girişimleri arasında, 'Avrupa'daki PKK liderleriyle toplantılar' ve 'Ermeni lobisiyle işbirliği' de bulunuyor.

Bir çok gazete haberi benzer ifadelerle vermiş, hükümetin hem Kürt hareketi hem de İsrail ile olan gergin ilişkisinde kamuoyunun desteğini arkasına almasını sağlamıştı.

Medya her gün savaş gemilerini yola çıkarıyor!
Kıbrıslı Rumların Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlaması, Türkiye tarafından “provokasyon” olarak karşılandı. Son birkaç gündür hükümet yetkililerinin sert açıklamalarına medyanın desteğinin artarak eşlik ettiği görülüyor. Genelkurmay ya da hükümet cephesinde resmi bir açıklama yapılmasa bile hemen her gün “savaş gemilerimiz Akdeniz’e açıldı” haberlerinin yapıldığını görmek mümkün. Bunun yanında İsrail’in de işin içinde olduğunun altının özellikle çizildiği görülüyor. İşte birkaç örnek:

Rumların Akdeniz'de doğalgaz aramalarına başlamak için harakete geçmesiyle birlikte Türkiye'de misilleme için savaş gemilerini bölgeye gönderdi... (Vatan)

Rumlar Akdeniz’de sondajı başlattı ‘savaş gemisi ve TPAO’ resti çektik (Hürriyet)

Rumların paçası tutuştu (Sky Türk)

(soL -Haber Merkezi)