CPJ Başkanı: Erdoğan toplantıda saldırıya geçti

Gazetecileri Koruma Cemiyeti'nin (CPJ) başkanı Joel Simon, birlikte toplantı yaptıkları Erdoğan'ın "saldırıya geçtiğini ve kavgacı bir duruş sergilediğini" anlattı.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Cemiyeti'nin (CPJ) başkanı Joel Simon, Erdoğan'la yaptıkları toplantıyı kaleme aldı. Guardian gazetesinde yayımlanan yazıda, Erdoğan'ın toplantıda kendilerine karşı "saldırıya geçtiğini ve kavgacı bir duruş sergilediğini" anlattı.

“Geçen ay CPJ’den bir delegasyonun parçası olarak, ülkenin basın özgürlüğü krizini değerlendirmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldim” sözleriyle başlayan Simon, daha önce katıldığı, basın ve devlet başkanları arasında yapılan toplantıların genellikle “bir formülü” takip ettiğini belirtti.

Simon, toplantıların çoğunlukla nasıl geçtiğini anlatırken, “Başkan veya Başbakan, basın özgürlüğüne derin ve değişmez bağlılığını dile getirir ve daha sonra ülkenin bu prensipleri uygulamak konusunda başarısız olduğu yönleri tartışırız. Sıklıkla liderler, agresif bir duruşun neden gerekli olduğunu açıklamak için dikkatsiz ve sorumsuz yerel medyayla, bir hayli profesyonel uluslararası medyayı karşılaştırır" dedi.

'Erdoğan önyargılı, müdahaleci ve taraflı'
Erdoğan’ın bu “senaryoyu” takip etmediğini söyleyen Simon, toplantının başlangıcından itibaren Cumhurbaşkanı’nın “saldırıya geçtiğini ve kavgacı bir duruş sergilediğini” ifade etti. Erdoğan’ın, medyanın haberleri ele almasını “önyargılı, müdahaleci ve taraflı” olarak nitelediğini belirten Simon, “Öfkesinin ana hedefi, her ne kadar onları da bolca aşağılasa da, yerel medya değildi New York Times ve CNN International’dı. Eğer Erdoğan bir grup uluslararası gazeteciye karşı bu şekilde davranıyorsa, özel olarak neler söylüyor kim bilir” dedi.

Simon, Türkiye’nin yakın zamana kadar dünyada en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke olduğunun altını çizerek, hükümetlerin medyanın işini “marjinalleştirmek, izole etmek veya kesintiye uğratmak için” çeşitli taktikler benimsediğini vurguladı.

Makalede, “Türkiye ve Etiyopya gibi yerlerde, gazeteciler yaptıkları kritik haberler temel alınarak, terör karşıtı suçlamalar nedeniyle tutuklanıyor” diyen Simon, Erdoğan’ın New York Times muhabiri Ceylan Yeğinsu’nun haberinde kullandığı bir fotoğrafa karşı çıkmasının ardından muhabirin “kötülendiği ve tehdit edildiği” süreci hatırlattı.