Chomsky'den Guardian'a "Sözlerimi çarpıttılar" suçlaması

Noam Chomsky, Guardian'da çıkan ve Chavez'le ilgili ağır ithamların bulunduğu röportajının yer aldığı haberi "çarpıtmaca" olarak niteleyerek, Guardian'a ateş püskürdü: Bu aşırı onursuzluktur.

Ünlü dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği Venezuela konulu röportajda sözlerinin çarpıtıldığını belirterek, Observer'ın "aşırı bir onursuzlukla" suçladı. Observer ise röportajın tam metnini yayınlayarak, bir çarpıtma olmadığını söyledi.

Söz konusu röportajla ilgili haberin başlığı "Noam Chomsky eski dostu Hugo Chavez'i demokrasiye 'saldırı' konusunda eleştiriyor" idi. Chomsky, bu başlığın "tamamen aldatmaca" olduğunu söyledi. Haberi yapan muhabir konusunda ise yıllardır Guardian'a eleştiri ve itirazlar yöneltiliyordu.

Haberde ne denildi?
Guardian'ın haberinde Noam Chomsky'nin, Venezuela lideri Chavez'i "elinde çok fazla güç toplamakla" eleştirdiği yazıldı. Haberde Chavez'in Chomsky'yle yakınlığına dair örnekler verilerek, alaycı bir ifadeyle "Başkan konuyu bir kez daha düşünmek üzere olabilir, çünkü favori aydını şimdi silahlarını Chavez'e doğrultmuş durumda" denildi.

Telefon üzerinden yapılan görüşmede Chomsky, yaklaşık bir senedir tutuklu bulunan yargıç Maria Lourdes Afiuni'nin serbest bırakılması yönünde görüş bildirdi. 2009 yılında Afiuni, Chavez'in de kişisel olarak yakından ilgilendiği bir davada, yolsuzluk iddiasıyla hapse atılan bir bankacıyı tahliye etmiş, tahliye olan bankacı da hemen ülkeden kaçmıştı. Bu olay üzerine Chavez, yargıç Afiuni'ye kızgınlığını televizyon ekranlarından dile getirmişti.

Kanser hastası olan ve hapishanede başka mahkûmların saldırısına uğradığı belirtilen Afiuni'nin yeterince acı çektiğini düşünen Chomsky, yargıçın serbest kalması için Chavez'e bir mektup kaleme aldı. Guardian muhabiri, bu konuyu sordu.

Haberde Chomsky'nin, Venezuela nesnelliğine de atıfla, ancak genel teorik bir saptamada bulunduğu anlaşılan şu sözleri alıntılandı: "Yürütme gücünün konsantrasyonu, eğer, örneğin İkinci Dünya Savaşı gibi, çok kısa ve özel koşullar altında değilse, demokrasiye bir saldırıdır. Venezuela'nın koşullarının bunu gerektirip gerektirmediğini tartışabilirsiniz: iç koşullar ve bir dış saldırı tehdidi, bu meşru bir tartışma. Fakat benim bu tartışmadaki görüşüm, bunun gerekmediği yönünde."

Chomsky: Aşırı onursuzluk
Noam Chomsky, konuyla ilgili kendisine elektronik posta yoluyla ulaşan Alek Boyd'a verdiği yanıtta, Guardian'daki haber için şunları söyledi:

"Başlıktan başlayalım. Tam bir aldatmaca. Yazının bütünü boyunca bu sürüyor. Bunu sadece gerçek alıntılarla, onların yorumlarını karşılaştırarak bile söyleyebilirsiniz. Bahsettiğim, ve beklediğim gibi, The New York Times'ın benzer bir röportajla ilgili haberi çok daha dürüsttü, ve Guardian'ın aşırı onursuzluğunu gözler önüne seriyordu.

Eğer İsrail'i çeşitli suçlarla suçlayan İranlı bir muhalif, Iran'ın daha beter istismarları ışığında İran ve destekçilerinden gelecek suçlamaların ciddiye alınamayacağını söylese, eminim bunu anlarsınız. Bunu anlamıyorsanız, ki bundan kuşkuluyum, hakikaten üzerinde düşünmeniz gereken sorunlarınız vardır. Eğer bunu sahiden anlıyorsanız, varsaydığım gibi, yine aynısı geçerli. Bu nedenle Manning [Wikileaks'e belge verdiği için hapse atılıp işkence gören Amerikan askeri - soL] meselesini gündeme getirmek konuyla çok ilgili."

Guardian tam metni yayınladı
Guardian gazetesi, Chomsky'nin bu suçlamaları karşısında Chomsky ile muhabir Rory Carroll arasında geçen telefon görüşmesinin dökümünü yayınladı. Dökümde Chomsky'nin Afiuni davası nedeniyle birtakım eleştiriler sıraladığı, fakat Venezuela liderinin "demokrasiye saldırdığını söylediği" şeklindeki Guardian yorumunun, Chomsky çok daha genel ve "meşru" olarak nitelediği bir tartışmanın iki tarafını dile getirdiği için biraz zorlama olduğu görülüyor.

Muhabir eleştiri oklarının hedefi
Guardian'da söz konusu haberin altında imzası olan Rory Carroll, gazetenin Latin Amerika muhabiri. Daha önce özellikle İngiltere kaynaklı pek çok alternatif haber sitesi, Carroll'ı Latin Amerika konusunda çok taraflı ve açıkça sol düşmanı haberler yapmakla suçladı. Venezuela'yla ilgili haberlerinde haber seçimi ve sunuşunda özellikle muhaliflerin cephesinden baktığı görülen Carroll, "bağımsız görüş" olarak da sık sık iş çevrelerinden isimlere danışmasıyla biliniyor.

(soL - Dış Haberler)