ÇGD: 'Bu koşullarda kutlayacak günümüz yok'

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. ÇGD, "Bu koşullarda kutlayacak günümüz yok. Mücadele azmi ve çağrısı vardır" dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Çağdaş Gazeteciler Derneği Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yayınlayarak, "Bu koşullarda kutlayacak günümüz yok" dedi. Düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağıran ÇGD, bir kez daha haksız ve hukuksuz şekilde tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

ÇGD'nin "Bu koşullarda kutlayacak günümüz yok" başlıklı açıklaması:

"Gazetecilere önemli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 günü kabul edilmesi nedeniyle 10 Ocak her yıl Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılır.

52 yıl sonra bugün gazetecilerin yasal hakları kısıtlanmış, iş güvencesi, sendikal hakları kullanılamaz hale gelmiştir.

AKP iktidarının 10 yıllık dönemi gazeteciler, yazarlar, aydınlar için baskıcı, sansürlü bir dönemin adıdır. Bu dönemde Türkiye ne yazık ki tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi olmuştur.

Olağanüstü hal ve darbe dönemlerinde yürürlüğe konulan Terörle Mücadele Yasası ülkemizde hala yürürlüktedir. Bu yasa nedeniyle en sıradan eleştiri, yorum ve haberler bile bu yasa nedeniyle gazetecilerin, yazarların tutuklanmasına, ağır cezalar almalarına neden olmaktadır. Darbe dönemlerinin “Özel Yetkili” mahkemeleri, bugün de ismi değiştirilerek yaşatılmaya devam etmektedir.

Türkiye’de ne yazık ki, Başbakan gazetecileri bir savcı gibi açıktan suçlamakta, işten atılmaları için talimatlar verebilmektedir. Ülkemizde medya kurumlarının ezici çoğunluğu artık iktidarın denetimine sokulmuştur. Ülkemizde hala kitaplar ve gazetelerin dergilerin yayını yasaklanmaktadır.

ÇGD, 10 Ocak vesilesiyle bir kez daha, haksız ve hukuksuz şekilde tutuklu bulunan tüm gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep etmektedir.

Ayrıca, güvencesiz çalıştırmanın yasaklanması, sendikal örgütlenmenin önündeki fiili engellerin kaldırılması ve gazetecilerin gasp edilen haklarının geri verilmesi de ÇGD’nin talepleri arasındadır. ÇGD olarak iktidarı, düşünce ve ifade özgürlüğüne ve örgütlenme hakkına saygılı olmaya, bunun gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

İktidarın yanında olmayı, özgür gazeteciliğe tercih eden gazetecilere de bir mesajımız var. Sizleri de, haksızlığa uğrayan, mesleklerinden ve ailelerinden uzaklaştırılan cezaevlerindeki arkadaşlarımıza işten atılan, güvencesiz çalıştırılan meslektaşlarımıza sahip çıkmaya, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz.

Ülke, fikir özgürlüğünün, emeğin ve gerçek demokrasinin büyük baskılar altında kaldığı günlerden geçiyor.

ÇGD’nin bu koşullarda kutlayacak günü yoktur mücadele azmi ve çağrısı vardır.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Merkez Yönetim Kurulu"

(soL - Haber Merkezi)