Rus destroyeri Panama Kanalı'nda

Rusya, "ABD’nin arka bahçesi"nde etkinliğini artırıyor. Venezuela ile ortak tatbikat düzenleyen Rus gemilerinden Amiral Şabenenko destroyeri, Panama Kanalı’na girdi.

soL (DIŞ HABERLER) İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir Rus gemisi Panama Kanalı'na girdi. Venezuela Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikatlarını tamamlayan gemilerden Amiral Şabenenko Destroyeri'nin kanala girişine ABD'den resmi bir tepki gelmedi. Kanal Soğuk Savaş döneminde Soyet gemilerine kapatılmıştı.

Kanalın fiilen ABD denetiminde olması nedeniyle, Rus destroyerinin bu sulara girmesi, Gürcistan limanını ziyaret eden ABD savaş gemilerine yanıt olarak yorumlanıyor. Rusya'nın Panama Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rus gemisinin girişinin, bütün dünyaya Panama'nın tarafsız bir kanal olduğunu gösterdiği ifade edildi. ABD konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmazken, Panama Dışişleri Bakanı Samuel Lewis, "burada Panama'nın bütün dünya gemilerine açık olması dışında bir mesaj yok" dedi.

Rus Ria Novosti Haber Ajansı'na açıklama yapan Rus donanma komutanı İgor Digalo, geminin 6-11 Aralık tarihlerinde Romdan Donanma Üssü'ne demirleyeceğini duyurdu. Romdan, ABD'nin Latin Amerika'ya müdahalelerinde kullandığı donanma üssü olarak biliniyor.

Rusya, geçen yıl, donanmasının okyanuslarda daha etkin olmaya başlayacağını duyurmuştu. Venezuela ile ortak operasyon yapılırken, Amiral Kuznetsov uçak gemisinin yönettiği Kuzey Donanması, Akdeniz ve Atlantik devriyesine başladı. Vladivostok'tan hareket eden Pasifik Donanması ise 9 Aralık'ta Hindistan Donanması ile ortak bir operasyon düzenlemeye hazırlanıyor.