Kassel'de yasaklı 'kitaptan Akropolis' sergisi

Almanya'nın Kassel kentinde yasaklı 'kitaptan Akropolis' sergisi devam ediyor.

Dış Haberler

1983'de Arjantinli sanatçı Marga Minujin'in başlattığı, faşist cuntanın yasakladığı kitapları sergileme etkinliği sürüyor. Buenos Aires'de ilk ''kitaptan Akropolis'' sergisi ''Partenon de libros'' adıyla başlatılmış, Milattan Önce 5. yüzyılda Atina'da inşa edilen Akrapolise benzetilen yapının içi yasaklı kitaplarla inşa edilmişti.

Bu yıl 8 Nisan – 16 Haziran arasıda Atina'da gösterime giren ''documenta 14'' etkinliğinin devamı Almanya'da sürüyor.

DÜNYA ÇAPINDA YASAKLI KİTAPLAR SERGİSİ

Kassel'de 10 Temmuz – 17 Eylül arası için örgütlenmiş dokumente 14 etkinliğinin bir parçasını da bu kentte 1933'de Naziler tarafından yakılan kitaplar anısına sergileniyor. Dünya çapında yasaklı listesinde olan yaklaşık 100 bin kitabın çelik taşıyıcılarla beslenmiş sütunlara yerleştirildiği, bunu için organizatörler tarafından daha fazla kitap bağışı kampanyasının açıldığı açıklandı.

19 Mayıs 1933'de Kassel Freidrichplaz'da yürüyüşe geçen Naziler, ''Alman olmayan ruha karşı aksiyon'' adı altında yaklaşık 2 bin kitabı yakmışlardı. Bunu dışında, Friedricanum kütüphanesinde ittifak güçlerine ait uçaklarca atılan bombalar sonucu 350 bin kitap kül olmuştu.

Heinrich Heine'nin ''Kitapların yakıldığı yerde nihayetinde insanlar da yakılacaktır'' sözü ile Marta Minujin'in ''Kitapsız demokrasi, demokrasi değildir'' sözünün yer aldığı etkinikler büyük orada ücretsiz olarak izlenebiliniyor.

Deutschlandfunk (DLF) etkinliği, ''yasaklı kiaplar tapınağı'' olarak nitledi.