İngiltere PEN'den Türkiye için ifade özgürlüğü kampanyası

Türkiye'deki ifade özgürlüğü için kampanya başlatan İngiltere PEN bu kapsamda tüm yıl boyunca farklı etkinlikler düzenleyecek.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’in İngiltere Birimi İngiltere PEN, Türkiye’de yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerine karşı kampanya düzenleyecek. Bianet'in haberine göre kampanyada Türkiye'deki yazar, yayımcı, çevirmen ve gazetecilere yönelik tehditlere dikkat çekmeyi hedefleyen İngiltere PEN bu kapsamda Türkiye edebiyatını tanıtmayı ve Türkiyeli sanatçı, yazar ve entelektüellerle birlikte tartışmalar düzenlemeyi amaçlıyor.

Türkiye'deki ifade özgürlüğüne dönük ihlaller için düzenlenecek kampanya ‘Risk Altındaki Yazarlar Programı’ tarafından yürütülecek. İngiltere PEN kampanya ile ilgili yaptığı açıklamada Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) raporuna ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) İfade Özgürlüğü Endeksi’ne yer vererek Türkiye’nin en çok gazeteciyi hapseden ülke olduğuna ve ifade özgürlüğü konusunda 2012’ye kıyasla altı sıra gerileyerek 154. sırada yer aldığına dikkat çekti. İngiltere PEN, Uluslararası PEN heyetinin Fazıl Say’a açılan davaya itiraz ettiği için Türkiye PEN’in de soruşturulduğu bilgisini hatırlatırken Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den soruşturmanın düşürülmesini istedi.

Fazıl Say için de çağrıda bulunmuşlardı
PEN International geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaretinde Fazıl Say'a açılan soruşturmadan kaygı duyduklarını aktarmış bundan yaklaşık 2 ay sonra Türkiye PEN'e de konuyla ilgili soruşturma açılmıştı. Bunun sonrasında PEN International Başkanı John Ralston Saul “Bu soruşturma, ülkedeki meslektaşları tarafından seçilerek görevlendirilmiş olan PEN Türkiye Yönetim Kurulunun tamamına yapılmış bir saldırıdır. Üstelik, yapılmakta olan suçlama, uluslararası ifade özgürlüğü standartları düşünüldüğünde kendisinin de var olmaması gereken bir yasanın yanlış yorumlanması sonucu oluşmuştur" açıklaması yaparken Türkiye PEN'in Fazıl Say’a destek niteliğindeki 3 Haziran günkü duyurusundan ötürü 301. madde bağlamında ifade vermek üzere savcılığa çağrılması için de "İfade özgürlüğüne karşı yapılan bu açık ihlali kuvvetle kınamaktayız" denilmişti.

Kampanya bu hafta gerçekleşen 42. Londra Kitap Fuarı’nda başlarken, fuarda Türkiye ‘Odak Ülke’ sıfatıyla yer aldı. 2 gün süren fuarda Türkiye’den gelen yazar ve sanatçılarla buluşmalar gerçekleştirilirken yaklaşık 150 yazar, sanatçı, çevirmen ve akademisyen çeşitli etkinliklerle fuara katıldı. İfade özgürlüğünün ihlaline dikkat çekmek için başlatılan kampanyanın etkinlikleri sadece fuar süresince değil tüm yıl boyunca devam edecek.