Ankara'da 'Türkiye Yazıları' akşamı

1977-1983 yılları arasında yayın hayatını sürdüren "Türkiye Yazıları" dergisinin okurları, yazarları 30 yıl sonra Ankara'da tekrar "Türkiye Yazıları Akşamı"nda buluştu.

Cemal Süreya, Ahmet Say, Vecihi Timuroğlu, Öner Ünalan'ın kuruculuğunu üstlendiği dergi, o yıllarda edebiyat alanında büyük bir alan açmıştı. Ahmet Telli, Akif Kurtuluş, Salih Bolat gibi pek çok şairin de ilk şiirlerinin yayınlanma yeri olan Türkiye Yazıları, Ahmet Say'ın da gece de belirttiği üzere dönemin tüm "holding dergi"lerini geride bırakan bir okur sayısına ulaşmıştı.

Derginin hayatta kalan yazarlarının bulunduğu etkinlikte, Aydın Çubukçu, Ahmet Telli, Mehmet Aydın, Akif Kurtuluş, Ali Cengizkan gibi isimler söz aldılar, dönemin Türkiyesi'nde dergiciliğin zorluklarına rağmen Türkiye Yazıları'nın açtığı ufuktan söz ettiler.

İnsanın aptalı solcu, solcunun aptalı dergici...

Şair Akif Kurtuluş'un, genç yaşlarında matbaaya gittiğinde elindeki kağıtları gören matbaacının "insanın aptalı solcu, solcunun aptalı dergici" olur dediğini anımsatması salonda gülüşmelere neden oldu. Kurtuluş, "Aptal olmayan insanlardan mecliste, sokakta, her yerde yeterince var, edebiyat akıllı olmayanların işidir" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlikte izleyici olarak bulunan Fazıl Say'ın bir sonatının İngiltere'de bir kilisede Cansın Kara ve Ayşedeniz Gökçin tarafından çalındığı videonun izlendiği akşam, 13 yaşındaki üstün yetenekli bir çocuk müzisyenin piyano sunumuyla sona erdi.

(soL - Ankara)