AKP'li Fatma Şahin, 2000 yıllık mozaiklerin üzerine bastı!

Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma antik kentinde üç yeni mozaik ortaya çıkartıldı. Mozaikler kazı yetkilileri ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katıldığı bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda Fatma Şahin iki bin yıllık mozaiklerin üstüne basarak kameralara poz verdi.

Gaziantep il sınırları içinde bulunan Zeugma antik kentinde “Muzalar (Esin Perileri) Evi” kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan üç yeni mozaik Zeugma Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve İş Bankası Kurumsal İletişim Bölüm Müdürü Suat Sözen’in katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı.

Sanatçıların ve filozofların evi: Muzalar Evi
Kazı çalışmaları 2007 yılında başlayan ve Zeugma’nın önemli yapılarından biri olarak kabul edilen Muzalar Evi, adını içinde bulunduğu dönemin yazarları, şairleri, müzisyenleri, tarihçileri ve filozofları için resmedilmiş ilham perileri olduğu söylenen Muzalar mozaiğinden alıyor.

Muzalar Evi, zengin mimari dekorasyonu, iyi korunmuş mozaikleri ve duvar freskleriyle Zeugma’da ikinci katına kadar ayakta kalmış ve oldukça iyi korunmuş en önemli Roma konut örneklerinden biri. Milattan sonra 2. yüzyılda yapılmış olan 26m x 15m boyutlarındaki konutun mozaiklerinin büyük bir çoğunluğu milattan sonra 3. yüzyıl başlarına tarihleniyor.

İyi bir biçimde korunan mozaikler arasında misafir salonlarından birinde Muzalar mozaiği, ikinci misafir salonunda ise mitolojide ideal kadın olarak bilinen ve antik dönemde Heroine olarak da adlandırılan dört adet kadın figürü bulunuyor. Avlu sundurmasında iki mitolojik kadın kahraman figürü, konutun avlusunda ise zengin deniz canlıları arasında verilmiş Deniz tanrısı ve tanrıçası olan Okeanos ve Thetis’in figürleri yer alıyor.

Fatma Şahin mozaiklerin üstüne basarak mozaikleri anlattı

Mozaiklerin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin: Kültür mirasının en önemli zenginlik olduğunu ifade ederken, "Baktığımız zaman hazine nedir diye sorduğumuzda aslında petrol, doğalgaz ya da maden bir hazinedir ama kültürel miras en önemli zenginliğimizdir. Bu açıdan biz çok zenginiz, muhteşem bir mirasımız, tarihimiz ve medeniyetimiz var. Bunu şimdi yarınlara taşımanın planlarını yapıyoruz. Bu şehir ne kadar sanayi ve ticaret kentiyse o kadar da kültür ve turizm şehri olmayı hak ediyor. Bu da bizim en büyük görevimizdir. İnşallah Zeugma'daki medeniyetin fotoğrafının tamamını göstermek bize nasip olur" dedi.

Toplantının devamında Fatma Şahin ve beraberindeki kişiler, yaklaşık 2000 yıllık tarihi olan mozaiklerin üzerine basarak kameralara poz verdiler. Çekilen fotoğraflar, sosyal medyada pek çok kullanıcının, mozaiklere zarar verildiği gerekçesiyle tepkisini çekti.

İşte o görüntüler: