Documentarist Belgesel Günleri

Belgesel sinemayı desteklemek amacıyla yerli ve yabancı belgeselcileri bir araya getirecek olan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 8-13 Temmuz’da yapılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Avrasya Sanat Kolektifi, Boğaziçi Üniversitesi, Fransız Kültür Merkezi ve garajİstanbul işbirliğiyle 8-13 Temmuz'da düzenlenecek Documentarist İstanbul Belgesel Günleri'nde, yerli ve yabancı belgesel filmler izleyici karşısına çıkacak. Documentarist'in tanıtımı için hazırlanan internet sitesinde, "Türkiye sinemasının olduğu kadar yerli belgesel sinemanın da merkezi olan, bu konudaki eğitimin önemli bir kısmının yer aldığı ve her yıl onlarca belgeselin çekildiği İstanbul'da, film festivallerinin sayısı giderek artarken ne yazık ki belgeselin gösterim olanakları hâlâ son derece kısıtlı. Documentarist, sadece belgesel meraklılarını değil özellikle yeni kuşak belgeselcileri ve sinema öğrencilerini de gözeten, atölye, masterclass (ustalık dersi) gibi yan etkinliklerle zenginleştirilmiş bir etkinlik olarak bu boşluğu bir nebze doldurmayı amaçlıyor" açıklaması yer alıyor.

SİYAD, belgeselleri de ödüllendirecek
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 40 yıldır verdiği Türk Sineması Ödülleri arasında, bundan böyle belgesel filmlere de yer verme kararı aldı. Dernek üyesi sinema eleştirmenlerinin seçimleriyle bu yıl sonunda verilecek olan ilk "SİYAD En İyi Belgesel Ödülü"nün aday filmleri de, Documentarist kapsamında gösterime girecek. Söz konusu belgeseller, yıl sonunda yapılacak değerlendirme için, hafta boyunca dernek üyeleri tarafından da izlenecek.

"SİYAD Yerli Belgesel Seçkisi" başlığı altında sunulacak olan bu bölümdeki filmler, 2008 yılında yapılmış festivallerde gösterilmiş olan yaklaşık 65 yerli belgeselden seçilecek. Bu gösterimlerle, SİYAD, hem izlenme olanağı kısıtlı olan belgeselleri üyelerine ulaştırmayı, hem de ödül sayesinde yerli belgesel üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Documentarist'te kimler var?

Belgesel Günleri kapsamında gösterilecek filmlerin listesi genişleyecekse de, şimdiden ilan edilenler arasında göze çarpanlar var. Bunlardan Kübalı ünlü yönetmen Estela Bravo'ya ait "Quien Soy Yo?" (Kimim Ben?) adlı belgesel, geçen Aralık'ta ilk olarak Havana Film Festivali'nde gösterilmişti. Üç ödül birden kazanan film, Arjantinli kayıp çocukların gerçek ebeveynlerini bulma mücadelesini işliyor. Bu mücadeleyi bizzat verenlerden, ailesini cunta döneminde kaybetmiş bir gencin, Nicolas Prividera'nın kendi öyküsünü anlattığı "M" adlı Arjantin yapımı belgesel de programda yer alıyor. Film, geçen yıl, Mar Del Plata Film Festivali'nde hem FIPRESCI hem de Ernesto Che Guevara ödüllerini almıştı.

İsrailli genç yönetmen Tamar Yalom'un belgeseli "To See, If I'm Smiling" (Gülüyor muyum, Bakmak İçin), İsrail ordusunda görev yapan kadın askerlerin yaşadığı travmayı, tanıklıklar üzerinden ele alıyor.

Geoffrey Smith'ten "The English Surgeon" (İngiliz Cerrah) ve Perulu yönetmen Juan Alejandro Ramirez'den "Alguna Tristeza" (Bir Çeşit Hüzün) da, programdaki filmlerden. Ramirez'in belgeseli, Peru Millî Futbol Takımı'nın 1936'daki Berlin Olimpiyatları'nda Avusturya'yı yendikten sonra, ırkçı bir kararla oyunun iptal edilerek, galibiyetlerinin geçersiz sayılmasıyla başlayan bir dizi hikâyeyi iç içe anlatıyor.