'Barışın Dinamikleri'

soL (İzmir) Barış Derneği İzmir Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, "Barışın Dinamikleri" başlıklı bir panel düzenledi. Panele Barış Derneği İzmir Şubesi Başkanı Burhan Aksakal, yazar-iktisatçı Metin Çulhaoğlu, gazeteci-yazar Ali Sirmen ve Yrd. Doç. Dr. Osman Gökdemir konuşmacı olarak katıldılar.

Burhan Aksakal, Türkiye'de "olağanüstü bir Amerikancılığın ve piyasacılığın egemen olduğunu" söyledi.

Osman Gökdemir, küreselleşmenin ve yarattığı dinamiklerin evrensel barışı tehdit ettiğini ve Sovyet sisteminin çözülmesiyle bu tehdidin tek kutuplu dünyada kendini iyice gösterdiğini belirtti.

Barış için sosyalizm mücadelesi
Metin Çulhaoğlu, 20. yüzyıldaki savaşların sistematik olarak nasıl ortaya çıktığını anlattığı konuşmasında, bu sürecin 1890-1945, 1945-1990 ve 1990-2001 yılları olmak üzere üç başlıkta incelenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de barış mücadelesinin siyasi referansı olmadan bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Çulhaoğlu, bugünün tek kutuplu dünyasında savaş varsa bunun sistemin sorunu olduğunu ve kapitalist sistem eleştirilmeden bir barış söylemi tutturmanın hiçbir anlamı olmayacağını kaydetti.

Ali Sirmen, artık savaş-barış diyalektiğinin kırıldığını, savaşan tarafların birbirlerini yok edebilecek güce eriştiğini ve son olacak savaşın bu eksende düşünülmesi gerektiğini söyledi. Sirmen, barış mücadelesinin mutlaka sosyalizm mücadelesiyle birlikte, çevre sorununu da göz ardı etmeden verilmesi gerektiğini, bunun da yeni ittifaklar doğurabileceğini ifade etti.