Yemekhane ücretlerine ve yandaş siteye tepki

ÇOMÜ’lü öğrenciler ve çalışanlar yaptıkları açıklamada yemekhane zammına bir kez daha karşı çıkarak, beslenme hakkının pazarlık konusu haline getirilmesini kabul etmediklerini söyledi. TKP’li öğrenciler ise yandaş sitede öğrencilerin ve ona destek olanların hedef gösterilmesine yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, bir yandan yemekhane ücretlerine yapılan zammı kabul etmeyen seslere tanık olurken, diğer yandan AKP Gençlik Kolları’yla somut bağı bulunduğu iddia edilen ÇOMÜ Haber adlı yandaş öğrenci sitesinin öğrencileri ve onlara destek olanları “provokatör” olmakla suçlayan haberlerinin şokunu yaşıyor. Bugün Çanakkale’de her iki konuda da açıklamalar yapılarak tepki gösterildi.

'Beslenme hakkı pazarlık konusu olamaz'
ÇOMÜ’lü öğrenciler ve çalışanlar adına yapılan açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Telat Koç, öğrencilerin hiçbir gerekçe yokken yemek zammı ile karşılaştıklarını belirterek “ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner, yemekhane zammına karşı üniversiteli öğrenciler tarafından başlatılan mücadeleye karşılık bir tüccar mantığıyla davranmış ve öğrencinin en temel haklarından beslenme hakkını pazarlık konusu haline getirmiştir” dedi.

“Üniversitenin bilimsellikten uzaklaştırılarak, bir ticarethane olarak görülmesine karşı çıkıyoruz” diyen Koç, “Yemekhane zammı geri çekilsin. İkinci öğündeki fiyat farkı ortadan kaldırılsın. Yemekhane bursu alan öğrenciler mağdur edilmesin” talepleriyle açıklamayı sonlandırdı.

'İnsan olan hakkını arar, onlar insandan korkuyor'
Öte yandan zammı yemekhane önünde sofra kurarak protesto eden öğrencileri ve onlara destek olan emekçileri yemekhanenin üst katından gizlice çekerek “Öğrencileri kimler provoke ediyor?” ifadeleriyle “haber” yapan yandaş ÇOMÜ Haber’e TKP’li Öğrenciler yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. “ÇOMÜ resmi logosu ile yayın yapan bu sitenin domain kaydının AKP Çanakkale İl Gençlik Kolları Üniversite Birim Başkanı Vahap Özsüer’e ait olduğu iddiasını” hatırlatan TKP’li öğrenciler, açıklamalarının devamında “Ülkemizde öğrencilere siyasetle uğraşmamaları öğütleniyor. Ama biz siyasetten uzak tutuldukça, boğazına kadar düzen siyasetine, AKP’ye batmış birileri sınav şifreleriyle, yandaş siteleriyle öğrencilere pervasızca saldırıyor” sözlerine yer verdi.

“Ak eller aşağı inip fotoğraf çekemiyor, fildişi kulelerden mücadelemizi fişliyor. İnsan olan hakkını arar, onlar insandan korkuyor” diyen TKP’li öğrenciler açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: “Yemekhaneden dışarı adım atamayan yandaşlar, ‘marjinal öğrenci’ masalları anlatadursun. Bizler bu ülkenin ilerici, yurtsever, onurlu gençlerini mücadele soframıza davet ediyor, büyüyoruz. Ve biliyoruz ki, karanlığa boyun eğmeyi reddeden gençliğin sesi yükseldikçe yarasaların hükmü kalmayacaktır”

(soL - Çanakkale)