HES karşıtlarına silah çektiler

Ardanuç’ta yapılan mitingden dönen Hidroelektrik Santrali (HES) karşıtlarına Borçka’da bir HES inşaatı yakınında silah çekildi. Derelerin Kardeşliği Platformu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Pazar günü Artvin’in Ardanuç ilçesinde Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde düzenlenen ‘HES’lere Hayır’ mitinginin ardından, mitingden dönen platform üyeleri Borçka’daki HES inşaatı yakınlarında HES çalışanlarının silahlı saldırısına uğradı.

Artvin Derelerin Kardeşliği Platformu miting dönüşünde Artvin’in Borçka ilçesi Düzköy mevkiinde yapım çalışmaları devam eden HES inşaatı yakınlarında durarak, bölgede inceleme yapmak istedi. Güneş İnşaat firmasına ait olduğu belirtilen şantiye civarında bir süre inşaattaki işçilerle çalışma koşullarını konuşarak, inşaat hakkında bilgi alan ziyaretçiler, bu sırada bir araçtan iki kişinin ‘Niye geldiniz buraya?’ çıkışmasıyla karşılaştı. Çevreciler incelemelerde bulunmak istediklerini kaydedince, bu kişiler silah çekerek kalabalığın üzerine doğrulttular.

Platform üyeleri silahlı kişilere müdahale ederken, iki kişi civar köylerden adam toplayacakları tehdidinde bulunarak olay yerinden ayrıldılar. Saldırganlardan birisinin olay sırasında köy muhtarı olduğunu söylediği ifade edilirken, Platform üyeleri daha sonra olay yerinden ayrıldı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Dönem Başkanı Mehmet Gürkan yaşanan olaya ilişkin bir açıklama yaptı. Gürkan sağduyulu hareket etmeleri nedeniyle olayın büyümediğini, olayda, adının E.M. olduğu öğrenilen köy muhtarının silah çektiği ve etkisiz hale getirildiğini kaydederken, olay sırasında çevrede bulunan ve HES’lerde işçi olarak çalışan 20-30 kişinin de Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerine saldırmak istediklerini söyledi. Gürkan açıklamasında saldırı olayının, HES projelerinin bölgeye vermiş olduğu zararın bir başka boyutunu gösterdiğini ifade ederken şunları kaydetti:

“Bu olay bir kez daha HES’çi şirketlerin parasına para katmak için neler yapabileceklerini, yaşadığı yaşam alanlarını koruyan halka silah dâhil her türlü araçla saldırabileceklerini göstermiştir. Ama sularımıza enerji bahanesi ile göz koyan şirketler şunu iyi bilmelidirler, o silahlarınız bizi asla korkutamayacaktır. Biz, yüzyıllar boyu bu coğrafyada yaşayan, buraları canı pahasına koruyan, kollayan halk kitleleri olarak size ve yandaşlarınıza asla izin vermeyeceğiz. Canımız, damarlarımızda kanımız olan suyumuzu size asla vermeyeceğimizi bilmelisiniz. Sularımıza, yaşamımıza kelepçe takamayacak, HES’leri asla yapamayacaksınız. O silahlarınızın, yaşam alanlarımızı, suyumuzu savunma azmimizi daha da perçinlediğini bilin artık.”

“Halkın seçtikleri, halka silah çekiyor”
Gürkan daha önce de Giresun Çanakçı Vadisi’nde benzer saldırıların olduğunu hatırlatırken “Bu son saldırı HES şirketlerinin gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştır. HES firmaları halkın seçtiği muhtarları çeşitli argümanlar vaat ederek kandırmakta, halkının karşısına geçecek duruma düşmelerine neden olmakta, halkın seçtiği muhtarlar halka silah çekecek duruma getirmektedirler” dedi. Gürkan açıklamasında ülkemizi yöneten yetkilileri de göreve davet ederken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar hukukun verdiği ‘Yürütmeyi Durdurma ve İptal’ kararları hemen uygulanmalı, mahkemelerin durdurduğu HES projelerinde yapılan çalışmalar sona ermelidir. Bununla birlikte derhal tüm HES projeleri, su kullanım anlaşmaları ve üretim lisansları iptal edilmelidir. Sular binlerce yıl özgürce aktığı vadilerinde yine özgürce akmalıdır.”

Gürkan, kendilerine saldırıda bulunan muhtarın ve diğer kişilerin kimliklerini belirledikten sonra hukuksal süreci başlatacaklarını, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

(soL-Haber Merkezi)