Bodrumlular Kisebükü’nün peşini bırakmıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde özel bir şirket tarafından Kisebükü’ne yapılmak istenen 1400 yataklı turistik tesis inşaatı kararından vazgeçilmesini ve yarımadanın kuzeyinde ilan edilen Turizm Merkezi Bölgesi kararının iptal edilmesini isteyen Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan çevreci avukatlar ile düzenlediği basın toplantısında, hukuksal mücadele başlatacaklarını ve Gökova’nın cennet koylarından Kisebükü’nde 5 kişilik bilim ekibinin araştırma yaparak, koyun imara açılmasının sakıncalarını bilimsel açıdan masaya yatıracaklarını söyledi.

Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan çevreci avukatlar Metin Kesikciler ve Ahmet Aksüt ile birlikte bugün Ticaret Odası’nda düzenlediği basın toplantısında 2-B, Turizm Teşvik Kanunu, Kisse Bükü, tahsisler, 1/25 000'lik imar planı dayatması, GölTürk Bükü- Yalıkavak- Gündoğan’ın Turizm Koruma Geliştirme Bölgesi İlanı, İmar plan yetkisinin Ankara’ya alınması, Bodrum’un çok katlı yapılaşmaya açılacağı güvencesi ile yapılan devasa kaçak turizm tesisleri için yıkım kararlarının alınması, Turizmde KDV’nin yüzde 8’den 18’e çıkarılması, yasal yada yasadışı her tür talan faaliyetine son verilmesine bir an önce son verilmesini ve alınan kararların iptal edilmesini istedi.

Toplantıda Kisebükü koyunun fotoğraflarını gösteren Karahan açıklamasında Kisebükü’ndeki imar yağması ile ilgili bölgede BBK adlı Azeri firmaya ait arazinin imar durumunda yapılan değişikliğin Bakan Günay tarafından doldurulduğunun açıklamasının ilginç olduğunu belirterek "Ancak bu olumlu bir gelişme olmakla beraber bizler açısından yeterli değildir. Arazinin Muğla Kültür Ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tekrar eski SİT statüsüne kavuşturulması gerekmektedir. Bununla ilgili olarak Yurtsever Cephe bölgeye bu hafta içerisinde arkeolog, çevre mühendisi, jeolog, harita mühendisi ve peyzaj mimarlarından oluşan 5 kişilik bir ekip göndererek çalışma yapılmasını sağlayacak, tarihi ve doğa güzellikleri ile dünyada eşi benzeri olmayan Kisebükü’ne yapılaşmanın vereceği zararları her kurum ile paylaşacağız" dedi.

"Başkanlara 72 sat süre veriyoruz"
Karahan, Bakan Günay’ın Bodrum yarımadası belediye başkanları ile yaptığı toplantıda Kültür ve Turizm Koruma, Geliştirme bölgesi ilanının gündeme geldiğini belirterek “Biz bu toplantı öncesi sayın Günay’a buna karşı olduğumuzu daha önce tüm yarımadanın bu şekilde ilan edilmesinin hukuktan döndüğünü belirttik. Yeni bir girişim olarak 3 beldemizin bu yolla imar plan yetkisinin alınmasını da böl-parçala-yönet taktiğinin parçası olarak niteledik. Yani yarımadamız yutulabilecek ufak lokmalara dönüştürülmek isteniyor. Buna izin vermeyiz.

Bir süre önce imar plan yetkilerini Ankara’ya devretmekte gönüllü görünen, bu konuda ortak açıklama yapan Göl-Türk Bükü, Yalıkavak, Gündoğan Belediye Başkanlarını uyarıyoruz. Ve sesleniyoruz: Bölgenizin Kültür ve Turizm Koruma Geliştirme bölgesi ilanına destek olmanız durumunda sizi beldenize ve halkınıza ihanet etmiş sayacağız. Daha önce yapmış olduğunuz ve Ankara işbirlikçiliği kokan açıklamanızı geriye alınız. Bunun için size 72 saat süre veriyoruz. Bu süre içerisinde kamuoyunu tatmin edecek bir tutum göremezsek Yurtsever Cephe olarak eylemlilik sürecine gireceğimizi duyuruyoruz: Bu beldelerde akıl almayacak eylemler düzenleyerek belediye başkanlarının asıl niyetlerini kamuoyuna anlatacağız” dedi.