Altıncılar mahkeme kararı dinlemiyor

“Kamu yararına olmadığı”na ilişkin mahkeme kararları olmasına rağmen Bergama-Ovacık altın madeninin kapasitesinin artırılmasına dair ÇED olumlu belgesi verildi. Bergamalılar karara karşı dava açtı.

soL (İzmir) Bergama-Ovacık'ta bulunan ve siyanür ile altın çıkarma faaliyeti yürüten altın madeni işletmesinin kapasitesinin üç kat artırılması için ÇED olumlu raporu verildi. Altın madeninin faaliyetine ilişkin idari işlemlerin defalarca mahkemeler tarafından iptal edilmesine rağmen, kapasite artırımına olumlu rapor verilmesine karşı EGEÇEP, TMMOB, Bergamalılar ve Kozaklılar dava açtı.

Dün İzmir adliyesi önünde bir araya gelen EGEÇEP üyeleri, basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz, Ovacık Altın Madeni'nin "hukuk devleti" ilkesi yerle bir edilerek çalıştırıldığı söyledi.

Madenci şirketin şimdi de Dikili'nin köyleri ve Kozak Yaylası'nda çıkartmayı planladığı cevherleri Ovacıktaki tesislerde işlemeyi düşündüğünü belirten İçöz, şirketin bu projesine bakanlıklar tarafından da ÇED olumlu belgesi verildiğini ifade etti.

İçöz, "Bergama'da yaşananlar yargı kararlarını etkisizleştirme operasyonudur. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın madenin üç kat kapasite artırımına olur vermesi hukuki olduğu kadar, bilimsel olarak da çok yanlış bir karardır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Kozak'a bağlı 16 köy muhtarının, Bergama, Dikili ve İzmir'den yurttaşların imzaladığı dava dilekçesi İzmir İdare Mahkemesi'ne verildi.