Tecavüz protestosu davasında beraat kararı

Antalya'nın Kaş ilçesinde üç yıl önce bir yatılı okulda 16 yaşındayken tecavüze uğradığı öne sürülen S. K adlı genç kızın davasına destek vermek için geçtiğimiz yıl Mayıs ayında basın açıklaması yapan kadınlar ile tecavüz mağduru genç kızın avukatına açılan dava beraatla sonuçlandı.

geçtiğimiz yıl Mayıs ayında bir basın açıklaması yaparak, Antalya'nın Kaş ilçesinde üç yıl önce bir yatılı okulda 16 yaşındayken tecavüze uğradığı öne sürülen S. K adlı genç kızın davasına destek veren kadınlar ile tecavüz mağduru genç kızın avukatına açılan dava beraatla sonuçlandı. Haklarında dava açılan protestocular arasında öğretmenler ve kadın örgütü temsilcileri de yer alıyordu.

Mahkeme "suç unsuru oluşmadı" dedi
"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme" suçlamalarıyla haklarında dava açılan 19 sanığın yargılandığı davanın Kaş Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen ikinci duruşmasında, "suç unsuru oluşmadığı" gerekçesiyle sanıkların beraatına karar verildi.

"Sivil toplum üzerinde baskı oluşturmak amaçlanıyor"
Aralarında Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi üyeleri ile Eğitim-Sen Antalya Şubesi üyesi öğretmenlerin de bulunduğu sanıkların hazır bulunduğu duruşmayı Antalya ve Kaş'tan çok sayıda kadın izlerken, duruşmadan beraat kararı çıkması sevinç yarattı. Sanıklar arasında bulunan ve Antalya'daki kadın örgütlerinin başvurusu üzerine S.K'nın avukatlığını üstlenen Tuncay Koç, kararın ardından kısa bir açıklama yaparak, sivil toplum üzerinde baskı oluşturmayı amaçlayan benzeri davaların sürdüğünü ancak mahkemenin verdiği bu kararın sevindirici olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütlerinin benzeri konularda tepkilerini göstermeye devam etmeleri gerektiğinin altını çizen Koç, bunun toplumsal bir sorumluluk olduğunu da sözlerine ekledi.

Tecavüz mağduru S.K.'nın davası 1,5 yıl sonra açılmıştı
İddialara göre, yatılı okulda öğrenim gördüğü sırada 16 yaşındayken tecavüze uğrayan ve bugün 19 yaşında olan S. K'nin, olaydan ancak bir buçuk yıl sonra açılabilen davasına destek vermek ve tecavüzleri kınamak için geçtiğimiz yıl 11 Mayıs tarihinde Kaş Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yapan kadınlara ve tecavüz mağduru genç kızın savunmasını üstlenen avukat Tuncay Koç'a açılan dava tepkilere neden olmuştu. Tecavüzleri kınadıkları için yargılanan 19 sanık sanık arasında, basın açıklaması sırasında oradan geçen ve tecavüzlerin protesto edildiğini öğrenince destek veren kadınların da bulunması dikkat çekti. Haklarında dava açılan protestocular arasında Züher Çapar, Müminiye Aydın, Fatma Dilek Eldeniz, Aliye Özbay, Dilek Omaklılar, Zeynep T. Melikoğlu, Hacer G. Öztürk, Özlem Ak, Emine Karakurt, Nesrin Hançer, Serap Çöl, Hülya Karna, Serap Gürbüz Gürler, Özlem Havadır, Oya B. Demirel, Nigar Yılmaz, Tuncay Koç, Nazmiye N. Yöngeniz ve Semra Y. Üvendire gibi isimler bulunuyordu.

Yusuf Yavuz