Pakistan'da 3 aylık hamile kadın taşlanarak öldürüldü

Pakistan'da her yıl aile içi cinayete kurban giden yüzlerce kadından sadece biri olan Farzana İkbal, ailesi tarafından mahkeme binası önünde recm edilerek öldürüldü. İkbal'in babası tutuklandı.

(soL - Dış Haberler) Pakistan'da yaşayan 25 yaşındaki Farzana İkbal istemediği bir evliliğe zorlandığı için evden kaçtı. Ailenin, yetkililere, kızlarının kaçırıldığını söylemesi üzerine genç kadın Pakistan'ın doğusundaki Lahor kentinde bulunan mahkeme binasına, kendi rızası ile evlendiğini söylemek için gitti.

Olay, İkbal'in binanın açılmasını beklediği sırada gerçekleşti. Yaklaşık 20 kişilik bir grup ellerindeki tuğlalarla kadına saldırdı. Saldırganlar arasında genç kadının babası, iki erkek kardeşi ve zorla evlendirilmek istendiği kuzeni de vardı.

Başına aldığı ağır darbeler sonrası hastaneye kaldırılan ve 3 üç aylık hamile olan genç kadın kurtarılamadı. Polis tarafından yapılan açıklamaya göre, olay sonrası baba dışında bütün saldırganlar kaçtı. Baba ise kızını öldürdüğünü kabul etti. Gerekçe olarak da "Namus meselesi" dedi.

Farzana İkbal, Pakistan'da her yıl recm cezasına kurban giden yüzlerce kadından sadece biri. Fakat, ülkedeki bir insan hakları örgütüne göre bu rakam sadece haberlere yansıyan cinayetleri kapsıyor. Örgüt, sadece birkaç vakanın mahkemeye taşındığını belirtiyor, kaç davanın başarıyla sonuçlandığı ise kimse tarafından bilinmiyor. Recm cezası çoğunlukla kadınların ailesi tarafından yapılıyor ya da kadının öldürülmesi için biri tutuluyor. Pakistan yasalarına göre, kurbanın ailesi isterse katili affedebiliyor. Bu yasa da recm cezasını meşru hale getiriyor.