Kadın kozmonot cinsiyetçi sorulara isyan etti

Uzaya gidecek dördüncü kadın olan kozmonot Yelena Serova, uzay yolculuğu öncesinde gazetecilerin kendisine yönelttiği cinsiyetçi sorulara isyan etti.

Rusya'da, Uluslararası Uzay İstasyonu ile, bu hafta uzaya gidecek dördüncü kadın kozmonot olan Yelena Serova'nın da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Uzay yolculuğu öncesinde soruları yanıtlamak için gazetecilerin karşısına geçen kozmonotlardan Serova, "Uzay mekiğinde saçınızı nasıl toplayacaksınız", "11 yaşındaki kızınızla ilişkinizi nasıl sürdüreceksiniz" sorularına maruz kalınca gazetecilere tepki gösterdi.

Sorular karşısında önce "Uzay mekiğinde saçlarımı nasıl yıkadığımı gösterebilirim" diyerek gazetecilerle şakalaşan Serova, basın mensuplarının ilgilendiği konuların bu düzlemde devam etmesinden rahatsız olarak "Ben de bir soru sorabilir miyim, erkek meslektaşlarımın saç stilleriyle ilgilenmiyor musunuz?" dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu ile uzaya gidecek ilk kadın olacağını söyleyen Serova, "Ben bunları konuşmak istiyorum, bunun için eğitim aldım ve kendimi insanlara karşı sorumlu hissediyorum" dedi.

Serova, Doğu Rusya'nın bir köyünde büyüdü ve Moskova Havacılık Enstitüsü'nde mühendislik eğitimi aldı. 38 yaşındaki mühendis, bu görevi için son 7 yılını eğitim alarak geçirdi ve Rusya Federal Uzay Ajansı'nın eski başkanı Vladimir Popovkin tarafından görevlendirildi.

Sovyetler Birliği'nde, Valentina Tereşkova, 1963 yılındaki uçuşuyla uzaya giden ilk kadın olmuştu. Bir sonraki kadın kozmonotun uzaya gitmesi içinse, aradan 20 yıl geçmesi gerekmişti.

Rusya'da yayınlanan bir havacılık ve uzay dergisinin editörü Igor Marinin, kadınların uzaya gitmesinin sahip oldukları "fiziksel yetmezlikler" dolayısıyla gösteri amaçlı olduğunu, Tereşkova'nın da Sovyetler Birliği'nin ABD'yle girdiği uzay çalışmaları yarışınını kazanma amaçlı uzaya gittiğini iddia etti.

Ancak ne kadınların uzay için "fiziksel yetmezlikler"inin olduğunu gösteren bir çalışma, ne de insanlık için önemli olanın bir kadının uzaydaki saç stiline ilişkin sorular olduğuna dair bilimsel veriler bulunuyor.