Antalya’daki ‘pembe otopark’ kadınları kızdırdı

Kadınlar için normal ölçülerinden 1 metre geniş düzenlenen Antalya’daki bir AVM’nin otoparkı tartışma yarattı. Pembeye boyanan otopark, cinsiyet ayrımcılığı eleştirilerine yol açtı.

(soL - Yaşam) Antalya’daki bir AVM, otoparkta kadınlar için “pembe park” alanları oluşturdu. Üzerinde şapkalı kadın figürünün bulunduğu park alanları, kadınların araçlarını daha rahat park etmesi için normalden 1 metre daha geniş yapıldı. Ancak Türkiye’deki bu ilk uygulamaya kadınlar, cinsiyet ayrımcılığı içerdiği için tepkili.

Alman Federal Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu tarafından “insan haklarına aykırı olduğu” gerekçesiyle mahkemeye bile taşınan kadın otoparkının Türkiye’deki ilk örneği, Antalya’daki bir AVM’de uygulanmaya başladı. Türkiye’de ilk kez uygulanan kadın park alanını çizen Kadir Benek, “Kadınlar geri geri daha rahat geliyor kapılar açılsa bile iki araç birbirine temas etmiyor” diye konuştu.

Burjuva ikiyüzlülüğü
Kadınlara ayrı otopark uygulaması “cinsiyet eşitsizliği” eleştirilerine neden oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, “Avrupa gerekçelendirilerek yapılan ayrımcılıklara burjuva ikiyüzlülüğü deriz. Çok istiyorlarsa trafikte kadınlara ayrı şerit yapsınlar. Çünkü biliyoruz ki trafikte kadınların kullandığı araçlar sıkıştırılıyor ve kazaların büyük çoğunluğunu erkekler gerçekleştiriyor” dedi.

Alışveriş Merkezi’nin Müdürü Yavuz Güler ise “Kadınlar otoparklarda dip taraflara ya da alt katlara inmek istemiyor. ‘Pembe otoparkla pozitif ayrımcılık yapılıyor’ diye düşünülebilir ancak biz istek üzerine bu uygulamayı yaptık. İsteyen kullanır, isteyen kullanmaz, illa bayanlar buraya park edecek diye bir zorunluluk yok” dedi.

Kadına ayrı otopark uygulaması 2008 yılında İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş. (İSPARK) tarafından da denenmişti. “Harem-selamlık” tartışmaları sonrasında gösterilen tepkiler üzerine uygulama kaldırılmıştı.

Benzer uygulama Almanya Triberg Belediyesi’nde de gerçekleşmişti. Belediye Başkanı Gallus Strobel, gerekçe olarak kadınların otoparklarda tacize uğramalarını göstermişti. 2009 yılında yine benzer uygulama Çin’in Hıbey eyaletinde yapılmış, gerekçe olarak da kadın sürücülerin yaptığı kazalar sunulmuştu.