8 Mart Anadolu'da ve üniversitelerde çeşitli etkinliklerle kutlandı

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, birçok ilde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mustafa Kemal, Sakarya ve Galatasaray Üniversitelerinde ise öğrenciler 8 Mart'ı unutmadı.

Balıkesir Edremit’te 8 Mart, Edremit Zeytinli Demokrasi Platformunun düzenlediği bir etkinlik gerçekleştirildi. Edremit Nazım Kültürevi’nin de aralarında bulunduğu platform, etkinlik öncesi bir basın açıklaması yaptı.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından Zeytinli Belediyesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen 8 Mart gündemli panele katılım gerçekleşti.

Platform sözcüsü Lale İba ve TKP Kadın Bürosu üyesi Hanife Şahan’ın katılımcı olduğu etkinlik programında sinevizyon gösterimi de gerçekleşti.

İlk sözü alan Lale İba, konuşmasında iktidar partilerinde ki kadın kotasının düşüklüğünden,  bölgede ki kadınların daha fazla söz sahibi olması gerektiğinden bahsetti.

Konuşmanın ardından Nazım Kültürevi’nin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterimi yoğun ilgi gördü.

Ardından söz alan Hanife Şahan, genel olarak Türkiye’de kadınların durumunun gittikçe kötüleştiği, bu durumun değişmesi için kadınların daha fazla siyasetin içine girmesi gerektiği ve kadınların tek kurtuluşunun ancak sosyalizm ile geleceğini belirtti.

Etkinlik soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Manisa'da meşaleli yürüyüş
KESK, ÖDP, EMEP ve TKP, kentte Kadınlar Platformu oluşturarak 8 Mart Emekçi Kadınlar günü için bir meşaleli eylem gerçekleştirdiler. Meşaleli yürüyüşün ardından bir basın açıklaması düzenlendi. KESK Dönem Sözcüsü SES Şube Başkanı Dr. Serpil Deniz'in yapmış olduğu basın açıklamasında “......... bizler eşit ve özgür kadınlar olmak istiyoruz. Kadınların binlerce yıllık mücadele deneyiminden aldığımız güçle özgürlük arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki bizim bedenimize uygulanan tecavüzle doğamıza, toprağımıza, dilimize, kültürümüze ve ekmeğimize uygulanan tecavüzün adresleri hep aynı. Hepsinin temelinde bu köhne zihniyet var. İşte bu zihniyetten beslenen devlet, aile eğitim sistemi ve medyayı sorgulayarak başlayacağız işe. Beş binyıllık baskıcı iktidarların ezilmişliğimizi bize ‘kader’ diye yutturmasına izin vermeyeceğiz. Bu ülkede güzel günler gelecekse eğer ki ben geleceğine tüm kalbimle inanıyorum bu ancak ve ancak bizim örgütlü gücümüzle olacaktır” denildi.

Eğitim-Sen'in, çağrının EMEP, ÖDP ve TKP tarafından yapılması gerekçesiyle eylemden çekildiği öğrenildi.

Sinop Emekçi Kadınlar Günü kutlandı
Sinop'ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin etkinlikler, 6 Mart Pazar günü Sinop Nâzım Kültürevi’nde Dünya Emekçi Kadınlar Günü üzerine yapılan söyleşi ile başladı.

Söyleşide, 8 Mart’ın emekçi kadınlar için tarihi önemi vurgulanırken, AKP Türkiyesi'nde bir 8 Mart’a daha gericiliğin, sömürünün, yoksulluğun ve çürümenin cenderesinde girildiği, iki aylık bebeklerin açlıktan öldüğü, insanlarımızın sadakaya şükreder hale getirildiğinden bahsedildi. Ayrıca “dekolte giyen kadın, tecavüzde sorumludur” diyenlerin profesör olarak boy gösterdiği Türkiye'de kadınların özgürlüğünün türbanla özdeşleştirildiği, küçücük çocukların başının zorla örtüldüğü, kadınların namus bahanesi ile kocaları tarafından öldürüldüğü dile getirildi.

Konuşmanın hemen ardından Afganistan’da Taliban rejiminin yaşandığı dönemde gericiliğin kadına biçtiği rolü anlatan “Osama” adlı filmin gösterimi yapıldı.

Akşam saatlerinde TKP Sinop İl Örgütü tarafından Sakarya Caddesi’nde “Kadınlar Boyun Eğmezse Bu Ülke Boyun Eğmez” başlıklı bildiri dağıtıldı.

Sinop'ta ayrıca, KESK'e bağlı sendikaların yaptığı çağrıyla saat 17.30’da KESK Lokali önünde toplanan KESK üyeleri, Uğur Mumcu Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili yapılan basın açıklamasının ardından Öğretmenevi'nde bir etkinlik düzenlendi. Bir tiyatro oyununun sergilendiği etkinlikte, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Derya Kırmızıtoprak konuşma yaptı. Müzik dinletisinde Ruhi Su'dan Kıyamet Alayı söylendi. Tiyatroda ise 129 dokuma işçisi kadının yakılma olayı canlandırıldı.

Mustafa Kemal Üniversitesi'nde 8 Mart etkinliği
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Akademik Fikir Topluluğu'nun (AFT) düzenlediği etkinlik, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlamının aktarıldığı bir konuşma yapılmasıyla başladı. Ardından sahne alan Paradigma Tiyatro Topluluğu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün doğumuna vesile olan olayları konu eden, "8 Mart" adlı skeci sundu. Tiyatro gösterisini takiben gerçekleştirilen müzik dinletisi ile etkinlik sona erdi. Etkinlik öncesi ve sırasında üniversite Özel Güvenlik Birimi'nin öğrencileri engellemeye dönük uygulamaları ise dikkat çekti.

Üniversitede bir diğer etkinlik ise açık alanda Öğrenci Derneği (ÖĞ-DER) tarafından yapıldı. Etkinlikte açılışk konuşması, sırasıyla Kürtçe, Arapça ve Türkçe dillerinde yapıldı. Ardından türküler söylenip halaylar çekilerek etkinlik sonlandırıldı.

Sakarya'da emekçi kadınlar unutulmadı
Türkiye’nin dört bir yanında Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanırken, Sakarya’da da emekçi kadınlar unutulmadı.

Sakarya Üniversitesi’nde TKP'li öğrenciler kampüste çalışan emekçi kadınlara birer karanfil vererek, onların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. TKP'li öğrencilerin bu etkinliği aynı zamanda üniversitede düzenlenen konferanstaki yaklaşıma da bir tavır niteliği taşıdı.

Öte yandan, bugün Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi'nde TMMOB tarafından Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne yönelik bir konferans düzenlendi. Etkinliğin afişinde “emekçi” ibaresi geçmesine rağmen, katılımcıların “emekçi “ kelimesinin sosyalist jargona dahil olduğu ve Birleşmiş Milletler'in bu kelimeyi kullanmama kararını dile getirmeleri dikkat çekti.

Galatasaray Üniversitesi'nde devrimci kadınların fotoğrafları
Siyasi afiş asmanın ÖGB baskısı sebebiyle mümkün olmadığı, basit bir kulüp etkinliği yapmak isteyen öğrencilerin birçok bürokratik işleme tabi olduğu Galatasaray Üniversitesi’nde solcu öğrenciler 8 Mart’ta üniversiteyi devrimci kadınların fotoğraflarının ve biyografilerinin yer aldığı afişlerle donattılar. Öğrenciler, afişleri daha önce üniversiteye getirilmesini protesto ettikleri billboardların üzerine, içindeki reklamı kapayacak şekilde astılar. ÖGB’nin afişleri indirmesine izin vermeyen kadın öğrenciler idareyle görüşerek üniversitenin en kalabalık olduğu iki gün boyunca afişlerinin indirilmeyeceği sözünü aldılar. Öğrenciler ve emekçiler ise billboardları kaplayan afişleri büyük ilgiyle karşıladılar.

Gün boyunca üniversitenin yemekhanesinde ve temizliğinde çalışan emekçi kadınlara kırmızı karanfiller ve öğrencilerin 8 Mart için kaleme aldığı bildiri dağıtıldı. Ortak bildirilerinin üniversitede yaygın dağıtımını yapan kadın öğrenciler tanıştıkları pek çok kişiyle 8 Mart’ın anlamı üzerine konuşma olanağı buldular.

Gaziantep'te etkinliğe davet
Bugün öğle saatlerinde Gaziler Caddesinde bir araya gelen TKP üye ve dostları TKP'li Kadınların hazırladığı "Kadınlar boyun eğmezse bu ülke boyun eğmez!" başlıklı bildiriyi dağıttılar.

Dağıtılan bildirilere halkın yoğun ilgi gösterdiği görülürken, TKP'li Kadınlar Gaziantepli kadınları Pazar günü saat 13:00'da TKP il binasında gerçekleştirecekleri 8 Mart etkinliğine davet etti.

Balıkesir'de kutlama
Balıkesir’de KESK, Eğitim Sen, EMEP, ÖDP ve TKP’nin katılımıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir yürüyüş yapıldı. Eğitim Sen binası önünden başlayan yürüyüş eski Kurtdereli Vergi Dairesi önüne (Mekik sokak) kadar sürdü.

Burada okunan basın metninde "Kadınlar hayatın her alanında sömürülüyor. Özellikle emekçilerin her türlü haklarının sömürüldüğü kapitalizmde, emekçi kadınlar birde kadın oldukları için sömürülüyor. Özellikle AKP hükümeti süresince kadınların üstündeki baskı artmıştır. Taciz, tecavüz, gasp gibi olaylar fazlalaşmıştır. Hergün ortalama üç kadın töre cinayeti, eş cinayeti gibi olaylardan hayatını kaybetmektedir. Bunlar istatistiklerde saptanmaktadır. Kadınlara evlerinde oturup en az üç çocuk yapıp onlara bakmakla mükellef oldukları bir hayat dayatılmak istenmektedir."

Açıklama sırasında ‘Emekçiyiz kadınız AKP'ye karşıyız,’ ‘Emekçi kadınlar AKP'ye boyun eğmeyecek’ sloganları atıldı.

Samsun: Var mısın boyun eğmemeye?
TKP Samsun Emekçi Kadınlar Birimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Samsunlu kadınlara boyun eğmeme çağrısı yaparak kutladı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü TKP Samsun Emekçi Kadın Birimi üyeleri çiçek ve bildiri dağıtarak kutladı. Bildiri dağıtımı öncesi, Süleymaniye Geçidi’nde basın açıklaması yapan TKP’li kadınlar, “Yaşasın 8 Mart! Gericiliğe, sömürüye, yoksulluğa, AKP’ye boyun eğme” pankartı açtı. TKP Samsun Emekçi Kadın Birimi adına basın açıklamasını yapan Filiz Cüce, 8 Mart'ın boyun eğmeyen, mücadele eden kadının günü olduğunu belirterek "Bir 8 Mart daha gericiliğin, sömürünün, yoksulluğun ve çürümenin cenderesinde giriyoruz. Öyle bir yoksulluk ki iki aylık bebekler açlıktan ölüyor. Öyle bir gericilik ki bir yandan “dekolte giyen kadın, tecavüzde sorumludur” diyenler profesör olarak boy gösteriyor diğer yandan iktidar partisi AKP, tecavüz suçlarında çareyi şer-i hükümlerde buluyor, hadım yöntemini öneriyor. Öyle bir gericilik ki kadınların özgürlüğü türban ile özdeşleştirilebiliyor. Öyle bir gericilik ki kadınlar namus bahanesi ile en yakınlarındaki insanlar tarafından, çoğunluklada kocaları tarafından öldürülüyor. Bizler bu gerçeklerin, geçmişte birer kabus olarak kaldığı gelecek güzel günlerin özlemini çekiyoruz " dedi.

"Boyun eğmeyen 500 bin kişi arıyoruz" derken, boyun eğmeyenlerin, güçlü bir komünist partinin en başta kadınlar için çok şeyi değiştireceğini söylüyoruz. TKP’ye verilecek her oy bu yolda çok önemli bir adımdır” diyen Filiz Cüce, “Var mısın boyun eğmemeye?" sorusuyla emekçi kadınları mücadeleye çağırarak Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı.

Halkın ve basının yoğun gösterdiği basın açıklamasının ardından Samsunlu kadınlara çiçek ve bildiri dağıtan TKP Samsun Emekçi Kadın Birimi daha sonra, KESK’li kadınların basın açıklamasına destek verdiler.

Samsun'da, KESK'e bağlı çeşitli sendikalara üye kadınlar da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Süleymaniye Geçidi'nde açıklama yaptı.

KESK Dönem Sözcüsü Uğurcan Albak, son dönemde yaşananların kadınlar için hayli karanlık bir tablo oluşturduğunu belirterek, "Bir yanda canice katledilen kadınlar, bir yanda sermayenin esnek üretimi dayatması, bir yanda gazete sütunlarından yayılan kadın düşmanlığı, bir yanda üniversite köşelerinden yükselen talihsiz beyanlar, bir yanda Torba Yasa, bir yanda atanamayan öğretmenler. Bugün vahşi kapitalist dönemi aratmayan bir düzeni yaşamaktayız. Kadın emeğine dönük saldırılar yoğun olarak sürmekte ve sosyal adaletsizlik derinleşmektedir" dedi.

Eylemde, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri ve Kadın Komisyonu üyeleri de birer açıklama yaptı.

(soL-Kadın)