Yunanistan’la İtalya arasında deniz sınırı anlaşması imzalandı

Yunanistan ve İtalya arasında yeni bir deniz sınırı anlaşması imzalandı. Anlaşma Akdeniz’de Yunanistan’ın deniz sınırlarının netleştirilmesi için yeni anlaşmalar yapabilmesinin önünü açıyor.

Dış Haberler

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İtalyan Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio dün iki ülke arasında münhasır ekonomik bölgeyi (MEB) belirleyen bir deniz sınırı anlaşması imzaladılar.

Anlaşma Di Maio'nun Atina'ya düzenlediği ziyaret sırasında iki dışişleri bakanı tarafından imzalanırken 1977’te kabul edilen anlaşmanın bir uzantısı olarak tanımlandı.

Söz konusu anlaşma aynı zamanda Yunanistan'ın Arnavutluk ile benzer bir anlaşma yapmasının önünü açıyor.

Dendias, anlaşmayı imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukuk bağlamında tüm komşularımızla deniz bölgelerinin sınırlandırılması tutarlı bir hedeftir” dedi.

Trablus-Ankara anlaşmasının ardından yeni anlaşma

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Kıbrıs’la sondaj geriliminin büyümesini takiben AKP Hükümeti, uzun süredir silah temin ettiği ve o dönemde doğrudan askeri müdahalede bulunmadığı Libya’yla “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”nı imzalamıştı. Anlaşmanın Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle beraber Akdeniz’in paylaşılmasını içeriyor olması Mısır, Kıbrıs, Yunanistan gibi Akdeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerin yanı sıra Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi tarafından da hedef alınmıştı.

Anlaşma Doğu Akdeniz'in Yunan kıta sahanlığıyla örtüşen bölgelerinde arama ve sondaj haklarının Türkiye tarafından alınması anlamına geliyordu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’sa dün imzalanan anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada doğrudan UMH’yle AKP arasındaki anlaşmaya ithafta bulunarak "Deniz bölgelerinin sınırlandırılması, Türkiye ve (Fayiz) es-Serrac tarafından imzalananlar gibi geçersiz sözleşmelerle ve Birleşmiş Milletler'e tek taraflı olarak sunulan haritalarla değil, geçerli anlaşmalarla gerçekleştirilir." dedi.

Dendias ve Di Maio, Yunanistan ve İtalya'nın EastMed doğal gaz boru hattı projesinin ortakları olduğu doğu Akdeniz'de enerji sektöründe iki ülke arasındaki işbirliğini görüşmek üzere Şubat ayında Roma'da bir araya gelmişti.

Söz konusu MEB anlaşması, iki tarafın özellikle Roma tarafından İyon Denizi'ndeki balıkçılık hakları konusunda ifade ettiği çekincelerle ilgili ayrıntıları ortaya çıkardığı için birkaç yıldır müzakere halindeydi.

Yunanistan ve hali hazırda sürmekte olan Libya iç savaşının taraflarından Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, Türkiye ve UMH arasındaki anlaşmayı kınamış ve ardından bu vesileyle Temsilciler Meclisi Yunanistan’la diplomatik ilişkiler başlatmış ve uluslararası tanınırlığı üzerine adım atma fırsatı bulmuştu.

Atina, geçen sene imzalanan anlaşmanın ardından Libya büyükelçisini sınır dışı etmiş ve BM'yi kınamaya çağırmıştı. Olayın ardından Tobruk’tan hem Halife Hafter hem de hükümetten temsilciler Yunanistan’la yüz yüze üst düzey diplomatik görüşmeler başlatmıştı.